Гърция отново отвори основните си летища за повече международни полети в понеделник, надявайки се да рестартира своя жизненоважен туристически сектор след три месеца блокада, съобщава "Ройтерс".

В туризма работят около 700 000 души и представляват около 20% от икономическата продукция на Гърция, така че сектора е важен за възстановяването на страната. Гърция излезе от дългосрочна дългова криза преди две години.

Около 33 милиона туристи посетиха средиземноморската нация миналата година, генерирайки приходи от 19 милиарда евро.

Пътниците, които пристигат от летищата, които Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз смята за високорискови, ще бъдат тествани за коронавирус и ще са под карантина до 14 дни, в зависимост от резултата от теста. 

Мицотакис: Гърция е готова да посреща туристи

Мицотакис: Гърция е готова да посреща туристи

Правителството се надява да отмени всички ограничения през юли

Ограничения остават за пътници от Великобритания и Турция. Пристигащите от други летища ще бъдат тествани на случаен принцип.

Ограниченията за движение, наложени през март, помогнаха на Гърция да овладее разпространението на инфекции с COVID-19 до малко над 3000 случая, сравнително нисък брой в сравнение с други страни от ЕС. Но това спря икономиката.

Сега консервативното правителство е изправено пред нелеката задача да отвори страната към чуждестранни посетители, като същевременно се притеснява за нова епидемия.

От Санторини, премиерът Кириакос Мицотакис каза пред репортери в събота, че неговият приоритет е Гърция да стане най-безопасната дестинация в Европа.

"Можете да дойдете в Гърция, ще имате фантастично изживяване, можете да седнете на веранда с тази прекрасна гледка, да изпиете хубавото си вино Assyrtiko, да се насладите на плажа", обясни Мицотакис на фона на залез.

"Но не искаме да сте претъпкани в бар на плажа ... Има няколко неща, които няма да допуснем това лято."

Пети ден подред без починали от COVID-19 в Гърция

Пети ден подред без починали от COVID-19 в Гърция

Данни от Атина