Гърция може да възобнови железопътния пътнически транспорт в края на март, след като бъде осигурена пълна  безопасност след спирането на жп мрежата в резултат на смъртоносна влакова катастрофа. Това заяви гръцкият транспортен министър, цитиран от Ройтерс.

Пътническите и товарните услуги по маршрута, свързващ Атина и северния гръцки град Солун, най-натовареният в 2500 км железопътна мрежа, бяха спрени, след сблъсък между два влака на 28 февруари, при който загинаха 57 души.

Нито един влак няма да тръгне отново, ако не сме осигурили безопасността на максимално възможно ниво, каза министърът Йоргос Герапетритис на пресконференция, като се извини за най-смъртоносната железопътна катастрофа в историята на страната.

Железопътните работници провеждат непрекъснати 24-часови стачки заради катастрофата. Те обвиняват за трагедията годините на пренебрегване, недостатъчното инвестиране и недостига на персонал.

Правителството посочи, че причината за инцидента е човешка грешка. Според премиерът Кириакос Мицотакис, ако системата е работила правилно, инцидентът е можел да бъде предотвратен.

Експерти от ЕС ще помагат на Гърция да подобри жп транспорта си

Експерти от ЕС ще помагат на Гърция да подобри жп транспорта си

След тежката влакова катастрофа