Девет души бяха задържани от гръцката полиция в сряда в Атика като предпазна мярка срещу жестоки бунтове предвид 10-та годишнина от убийството на двама членове на крайнодясната партия "Златна зора", съобщава "Катимерини".

Въпреки забраната за събирания, която е в сила до 6 часа сутринта в четвъртък, голям брой хора се събраха в районите на Нео Ираклио и Неа Йония.

По разпореждане на полицията жп и метростанциите в Нео Ираклио остават затворени.

Застреляха двама от Златна Зора в Атина

Застреляха двама от Златна Зора в Атина

Полиция е обградила района

Освен тях, двадесет и един италиански неофашисти бяха задържани на атинското летище "Елефтериос Венизелос" и бяха отведени в полицейското управление късно във вторник. Отказано им е влизане в Гърция по "съображения за национална сигурност". Те са летели до Атина, за да участват в събитията, отбелязващи годишнината.

Задържането им последва предупреждение от страна на италианските служби за сигурност към гръцките им колеги със списък от 13 имена на крайнодесни екстремисти, членове на активната неофашистка организация "Casa Pound Italia".

Според cnngreece.gr италианските власти са изпратили списъка на гърците преди два дни, отбелязвайки, че тези хора ще пътуват до Гърция.

Прокуратурата в Гърция настоява за по-тежки присъди за "Златна зора"

Прокуратурата в Гърция настоява за по-тежки присъди за "Златна зора"

Настоява за присъда от 15 години затвор

Лидерите на крайнодясната гръцка партия "Златна зора", третата по популярност парламентарна партия в страната по време на дълговата криза, са виновни за управлението на престъпна група. Това постанови гръцкият съд през 2020 г. 

"Златна зора" влезе в парламента за първи път през 2012 г., предлагайки борба със строгите икономии и имиграцията, като се превърна в третата най-популярна партия в Гърция в пика на най-тежката финансова криза в южната ни съседка след Втората световна война.

Но убийството на 34-годишния ляв рапър Павлос Фисас от привърженик на партията през 2013 г. предизвика крути мерки срещу "Златна зора", които накараха прокурорите да арестуват и разследват лидери и депутати от крайнодясната формация във връзка с редица престъпления.

Това бе първият път, в който избрани политици се вкарват в затвора в Гърция след военния преврат през 1967 г. "Златна зора" не успя да спечели нито едно депутатско място на парламентарните избори през 2019 г.

Гърция хвърля за много години в затвора лидерите на неонацистката "Златна зора"

Гърция хвърля за много години в затвора лидерите на неонацистката "Златна зора"

Съдът обяви "Златна зора" за престъпна организация

Прокурорите обвиниха 65 души, включително 18 бивши депутати от "Златна зора", че са членове на престъпна група. Техният съдебен процес започна през април 2015 г. По това време партията настоя, че е жертва на политически мотивиран лов на вещици.

Основателят на "Златна зора" - 62-годишният математик Никос Михалолиакос, който е сред осъдените днес, е последовател на диктатор, почитател на Хитлер и отрича Холокоста, като е един от най-дълго действащите партийни лидери в страната.