Съединените щати не доставят на Украйна ракети с голям обсег ATACMS, а обмислят други варианти, които биха позволили на украинската армия да увеличи обхвата си на бойните си действия, заяви председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили в интервю за Defense One.

Ракетата ATACMS има обсег на действие около 300 км, което е много повече от всяка друга система, която САЩ са доставяли на Украйна досега.

Според висшия генерал САЩ разполагат със сравнително малко ATACMS и американската армия трябва да поддържа запаси от такива важни оръжия. Но има и други системи, които могат да действат в подобен диапазон: "Има например безпилотни летателни апарати. Британците имат няколко системи", каза Мили.

Освен това, каза Мили, военният конфликт в Украйна е разкрил "невероятен темп на потребление на конвенционални боеприпаси" и сега САЩ преразглеждат оценките за необходимостта от тях в случай на голяма война.

В момента САЩ разполагат с достатъчно боеприпаси, но през следващите няколко години отбранителната индустрия ще работи за разширяване на капацитета си, каза генералът.

"Ако участвате в голяма война между велики сили - каза Мили, - не подценявайте количеството боеприпаси, които ще са ви необходими".

САЩ помага на Украйна за удари по руски цели с HIMARS

САЩ помага на Украйна за удари по руски цели с HIMARS

Украйна изстрелва ракетите само след строга координация с части от САЩ, дислоцирани в Европа

Генерал-лейтенант в оставка от въоръжените сили на САЩ и бивш командващ на американските войски в Европа Бен Ходжис заяви, че Украйна трябва да получи ракети ATACMS в допълнение към установките HIMARS, които вече са на въоръжение във въоръжените сили.

Тези ракети са необходими, наред с другото, и за освобождаването на Крим, твърди военният. Ходжис обаче не изключи възможността Украйна да получи подобни оръжия:

"О'К", F-16, АТАСМС, безпилотни самолети "Сив орел", малки бомби с наземно изстрелване, Storm Shadow и редица други оръжия.

Името на системата няма никакво значение. Това, което има значение, е ефектът, който искате да постигнете. Казано с прости думи, трябва да определите какви способности (не системи, а способности!) са ви необходими, за да изолирате Крим, така че руснаците да не могат да възстановят Керченския мост или т.нар. сухопътен мост от Мариупол през Мелитопол до Крим - заяви Ходжис.

Украйна: Унищожихме руски крилати ракети в Крим
Обновена

Украйна: Унищожихме руски крилати ракети в Крим

Те са били превозвани по жп мрежата

В същото време САЩ се противопоставят на предоставянето на Украйна на ракети с обсег на действие до 300 км в продължение на една година от страх да не ескалира конфликтът, въпреки че същите HIMARS изиграха ключова роля в освобождаването на южния десен бряг през ноември 2022 г.