Почти няма случаи на изстрелване на ракети HIMARS от страна на Украйна по цели на Руската Федерация без строга координация между украинската армия и части от САЩ, дислоцирани в Европа. Това пише Washington Post, позовавайки се на свои източници от украинската и американската армия, запазили анонимност.

"Нашият висш украински представител заяви, че украинските сили почти никога не изстрелват подобни модерни оръжия без специфични координати, предоставени от военни части на САЩ от бази, ситуирани някъде другаде в Европа. Според украинските представители този процес трябва да даде уверение на САЩ да предостави дългобойни оръжия на Киев", пише американската медия.

Въпросните твърдения били потвърдени и от американски представител, запазил анонимност. По думите му помощта за таргетиране - намиране и прихващане на целите, била нужна от гледна точка на това да се осигури точността на използването на лимитираните ресурси като HIMARS. Украинската армия обаче не искала предоставяне на координати, когато използвала друг тип оръжия.

С новата помощ от САЩ Украйна ще освобождава Крим

С новата помощ от САЩ Украйна ще освобождава Крим

Решението е на Белия дом

"САЩ предоставя координати и точна информация за целите само в ролята на съветник", подчертава американският представител.

Темата е чувствителна за САЩ, които се обявяват като незамесен директно във войната приятел на Киев, който се бори за своя суверенитет и оцеляване, докато Кремъл нееднократно обвинява САЩ и НАТО, че водят "прокси война" в Украйна, отбелязва Washington Post.

Висши представители на Пентагона дни поред са отказвали да отговорят на запитване на медията дали са предоставяли координати за руски цели на ВСУ, като в последствие са излезли с общо становище.

"Отдавна сме заявили, че споделяме разузнавателна информация с Украйна, за да й помогнем да се отбранява от руската агресия, както сме оптимизирали във времето това как да споделяме информация, за да отговорим на техните искания и техните процеси на таргетиране в бърз порядък и мащаб", заявява генерал Патрик Райдър, говорител на Пентагона.

Украйна обяви въпроса с изтребителите за решен
Обновена

Украйна обяви въпроса с изтребителите за решен

Великобритания отказва да даде самолети в кратък срок, Полша "за" доставката им

Украински военен дава повече подробности за процеса на съвместна работа - ВСУ индентифицира цел и локацията й, като след това информацията бива препратена към висшите ръководители, които на свой ред я препредават на партньорите от САЩ за по-точни координати. Невинаги обаче американците предоставят тези координати, заявява украинският представител. В такъв случай не се пристъпвало към оръжейни удари.

Освен това - Украйна можела да осъществява обстрели сама, но не искала да рискува ненужна загуба на лимитирано оръжие като артилерийската система HIMARS.

Киев нееднократно иска от Вашингтон и предоставяне на ракети ATACMS, по-развита далекобойна оръжейна система. Засега исканията обаче биват парирани от САЩ с аргумента, че това е оръжие с голям обсег, като предоставянето му на ВСУ би могло да бъде тълкувано като директна намеса във войната.

След като убеди Запада за танкове, Украйна настъпва и за изтребители

След като убеди Запада за танкове, Украйна настъпва и за изтребители

Киев убеден, че освен ядрени оръжия не остава нищо друго, което няма да получи