Властите в Германия подготвят изисквания за задължителна COVID ваксинация. Първо те ще важат за някои сектори сред работещите, съобщи "Ройтерс".

Новото германско правителство иска да направи ваксинациите срещу COVID-19 задължителни от 16 март за хората, работещи в болници, старчески домове и други здравни заведения. Това пише в копие от законопроекта, с което "Ройтерс" разполага.

Германия досега се въздържа да направи ваксините задължителни от страх да не изостри недостига на медицински и старчески персонал, но подкрепата за идеята нарасна, тъй като страната се сблъска с нарастващия брой заразени при четвъртата вълна на пандемията.

COVID-19: Германия удря неваксинираните и налага задължителна ваксинация

COVID-19: Германия удря неваксинираните и налага задължителна ваксинация

Неваксинираните няма да могат да влизат почти никъде

Социалдемократите, Зелените и Свободните демократи, които трябва да сформират новото германско правителство в сряда, трябва да представят законодателството в парламента през следващата седмица.

Проектът показва, че служителите, работещи в тези области, ще трябва да докажат, че са ваксинирани срещу или вече преболедували COVID-19, или да представят медицинско свидетелство, което да покаже, че не могат да бъдат ваксинирани, до 15 март.

Тъй като страната се стреми да ваксинира или да предложи бустери на 30 милиона души преди Коледа, проектозаконът също така дава разрешение на зъболекари, ветеринарни лекари и фармацевти да поставят ваксини за временен период с подходящо обучение.

Предложеното законодателство удължава до 15 февруари временните мерки, които биха позволили на федералните провинции на Германия да въведат по-драстични ограничения, ако е необходимо.

Припомняме, че канцлерът в оставка Ангела Меркел призова в събота германците да се ваксинират, за да помогнат за преодоляване на "драматичната" четвърта вълна на коронавируса.

В четвъртък Германия реши да забрани достъпа на неваксинирани хора до всички обекти, освен до най-необходимите - магазини за хранителни стоки, аптеки и пекарни. Заговори се и за въвеждане на задължително имунизиране.

Олаф Шолц подкрепя задължителните ваксинации в Германия

Олаф Шолц подкрепя задължителните ваксинации в Германия

Бъдещият канцлер може да въведе задължителната ваксинация в началото на февруари

В събота в страната бяха регистрирани 64 510 нови случая на коронавирус и още 378 смъртни случая, с което общият брой на жертвите достигна 102 946.