Германия и Естония внесоха в Съвета за сигурност на ООН общ проект на резолюция за глобално прекратяване на огъня по време на пандемията от коронавирус, съобщава "Спутник".

Това се случва, след като на 8 май Съединените щати блокираха гласуването на подобен документ, изготвен от Франция и Тунис, в който се споменава Световната здравна организация.

Източници на Съвета за сигурност на ООН разкриха, че между Вашингтон и Пекин се е разразил спор относно СЗО. Белият дом поставя под съмнение здравната институция и прекрати плащането на вноските си към нея с мотива, че СЗО не поднася правилно информацията за кризата от коронавируса.

Франция и Тунис предлагат пред ООН "незабавно прекратяване на военните действия във всички страни"

Франция и Тунис предлагат пред ООН "незабавно прекратяване на военните действия във всички страни"

А мироопазващите сили на ООН да помагат на страните срещу пандемията

Естонско-германският проект се фокусира върху подкрепата на призива на генералния секретар на ООН за глобално прекратяване на огъня.

Резолюцията на Франция и Тунис също подкрепяше този апел, но освен това настояваше за глобална подкрепа спрямо усилията на всички институции в ООН, включително СЗО.

Във френско-тунизийския документ се посочваше, че примирието не засяга военните операции срещу терористичните групировки "Ислямска държава", Ал Кайда и Фронт "Ал Нусра".

Тръмп реже парите за СЗО заради Китай

Тръмп реже парите за СЗО заради Китай

Помпео вече се обяви за промени в Организацията