Германия и Италия призоваха за система за регистриране на мигрантите, която да обхваща целия Европейски съюз и за хармонизиране на процедурите за подбор и на правата на кандидатстващите за убежище, съобщава "Ройтерс".

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер и италианският му колега Анджелино Алфано са изпратили писмо до отговорните представители на Европейската комисия, в което призовават за амбициозна реформа на Дъблинските регламенти, според които мигрантите са длъжни да искат убежище в първата страна членка, в която влязат.

Тази реформа щяла да означава създаването на нова обща европейска система за предоставяне на убежище. Такава система ЕС се опитва да създаде още от 1999 г., но противоречията между страните членки по уеднаквяване на законите за предоставяне на убежище все още не са преодолени. 

Двамата министри призовават и за храмонизиране на различните условия в ЕС относно приема на мигрантите, на процедурите за подбор на мигрантите и на правата на кандидатите за убежище.

Предлага се хората, нуждаещи се от защита, да бъдат идентифицирани още в страните им на произход или в транзитните страни, преди те да бъдат докарани в Европа.

Де Мезиер и Алфано посочват, че външните граници на ЕС трябва да бъдат обезопасени, за да се намали значително притокът на мигранти и бежанците трябва да бъдат разпределени из Общността на принципа на годишни квоти.

Двамата министри освен това предлагат ЕС да състави списък на т. нар. сигурни страни на произход и подчертават, че ЕС има нужда от координиран механизъм за репатриране на незаконно дошлите икономически мигранти обратно.