Германският министър на отбраната Борис Писториус предлага Китай да бъде съден по действията, а не по думите. Повод за този коментар се превърнаха евентуалните доставки на дронове камикадзе от Китай за Русия, както и предложеният от Пекин мирен план за прекратяване на войната в Украйна.

Писториус също както Джо Байдън е скептичен към добрите намерения на Китай, стана ясно в негово интервю за германската обществена телевизия Deutschlandfunk, предаде Reuters.

От Киев зависи кога и при какви условия да започне преговори с Москва, подчерта германският министър на отбраната и уточни, че същото важи за всяко решение за възстановяване на полуостров Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г.

"Склонен съм да кажа, да, Крим е украинска територия и следователно трябва да бъде върната", каза Писториус в интервюто. "Но отново: това не е решение, което зависи от нас".

Припомняме, Китай отправи предложението си за мирен план в петък, когато се навърши една година от инвазията на Русия в Украйна. Междувременно украинският президент Володимир Зеленски приветства някои елементи от китайското предложение и заяви, че планира да се срещне със Си Дзинпин.

Подоляк скептичен към китайския мирен план за Украйна

Подоляк скептичен към китайския мирен план за Украйна

Той подчерта, че позицията на Украйна е ясна - изтеглянето на руските войски до границите на 1991 г.