Германия се интересува от разширяване на търговията с Казахстан, като същевременно гарантира, че тази търговия не се използва за заобикаляне на санкциите на ЕС срещу Русия, каза канцлерът Олаф Шолц по време на посещение в централноазиатската държава.

"Благодарен съм за доверителния диалог между нас, чрез който искаме да предотвратим злоупотребата с търговията между нас за заобикаляне на санкциите", каза Шолц, цитиран от "Ройтерс".

След като руските сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., Западът наложи широкообхватни санкции на Русия, което накара Москва да търси обиколни маршрути за внос на технологии и стоки.

Източници на "Ройтерс" заявиха, че руските фирми, търсещи стоки, забранени от Запада, понякога са ги доставяли от компании, базирани в съседен Казахстан или други бивши съветски нации. Правителството в Астана заяви, че ще се съобрази със санкциите.

Както Шолц, така и президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев казаха, че техните страни са заинтересовани от увеличаване на търговията с петрол, редкоземни елементи, литий и други суровини.

"И двете страни печелят от този обмен, защото ни позволява да диверсифицираме нашите икономики и да ги направим по-устойчиви", каза Шолц. "Много конкретен пример за това са доставките на петрол от Казахстан, които ни помогнаха много, след като Русия се провали като доставчик.

Двамата се срещнаха преди по-широка среща между Шолц и петимата централноазиатски лидери, пример за по-активна западна дипломация в това, което традиционно се счита за задния двор на Русия.

Токаев призова гостуващия Шолц да се откаже от идеята, че Русия може да бъде победена на бойното поле и да подкрепи мирния план на Китай за Украйна, предложение, което Шолц отхвърли.

"Факт е, че Русия не може да бъде победена във военен смисъл", каза Токаев пред Шолц в Астана.

"По-нататъшната ескалация на войната ще доведе до непоправими последици за цялото човечество и най-вече за страните, участващи в конфликта между Русия и Украйна", добави той.

Шолц дипломатично не се съгласи, като каза, че Германия подкрепя Украйна, защото Русия я е нахлула.

"Така е и ще остане така, за да може страната да се защити и да защити целостта и суверенитета си", каза той.

"За нас също е ясно, че в същото време остава необходимо да продължим да проучваме възможностите за отваряне на мирно развитие."

Шолц каза, че подкрепената от Запада мирна конференция в Швейцария трябва да бъде последвана от друга, която да включва Русия.

"И за мен е ясно, че няма да работи по начина, по който Русия в момента продължава напред с всичко, продължава войната, продължавайки да напада Украйна с голяма агресия", каза той.

"И затова това е нещо, което никога не трябва да се пренебрегва във всичко, което обсъждаме. Русия е тази, която не само е започнала войната, но я продължава и може да допринесе за нейното прекратяване по всяко време, като спре своята агресия."

Казахстан вече се намеси, за да замени Русия като доставчик на суров петрол за берлинската рафинерия Schwedt. Посещението на Шолц идва, след като руският президент Владимир Путин заплаши да ограничи продажбите на метали като титан на "недружелюбни" нации.

Търсенето на петрол в света намалява

Търсенето на петрол в света намалява

МАЕ понижи прогнозата си до 900 000 барела на ден