Социалдемократът Борис Писториус ще бъде новият министър на отбраната на Германия, съобщават сп. "Шпигел" и обществената телевизия ARD.

Ветеранът ще замени на поста Кристине Ламбрехт, която вчера подаде оставка.

Писториус е вътрешен министър на федерална провинция Долна Саксония от 2013 г., а преди това е бил кмет на град Оснабрюк.

Предишният военен министър беше широко критикувана от опозиционните партии за това, че не успя да покаже лидерство, пренебрегна тежките проблеми във въоръжените сили на Германия и се забави с доставките на оръжие за Украйна. Кристине Ламбрехт беше министър на отбраната, откакто Олаф Шолц стана канцлер през декември 2021 г.

Нейният 62-годишнен наследник ще трябва да се заеме с проекта за модернизиране на германската армия и да разшири военните доставки за Киев на фона на войната на Русия.

Германия няма да блокира други страни да доставят танкове "Леопард" на Украйна

Германия няма да блокира други страни да доставят танкове "Леопард" на Украйна

Берлин готов да изпрати 40 машини "Мардер" до края на март

Писториус бързо ще бъде хвърлен в дълбокото като министър на отбраната. Тази седмица той трябва да посрещне своя американски колега Лойд Остин, който ще посети Берлин, след което ще бъде домакин на среща на съюзниците във военновъздушната база "Рамщайн" в Западна Германия. В неделя правителствата на Германия и Франция ще проведат двустранни преговори, които включват и среща на съвместния съвет за сигурност на страните.

Германското правителство е изправено пред нарастващ натиск да направи още една значителна стъпка по отношение на военната помощ за Украйна, като даде съгласие за доставка на бойни танкове "Леопард 2". По-рано този месец Берлин се съгласи да предостави на Киев 40 бронетранспортьора "Мардер" и ракетна батарея "Пейтриът".

През последните месеци Германия предостави на Украйна значителна подкрепа, включително гаубици, самоходни противовъздушни оръдия "Гепард" и първата от четирите ракетни системи земя-въздух IRIS-T. Критиците, включително някои от управляващата коалиция, обаче отдавна се оплакват от предполагаемо колебание от страна на Шолц да увеличи помощта.

Британия няма значение - Германия очаква САЩ да проправят пътя за бойни танкове към Украйна

Британия няма значение - Германия очаква САЩ да проправят пътя за бойни танкове към Украйна

За Шолц доставките на тежки оръжия зависят от координацията "с нашия трансатлантически партньор"