Германия може да изпрати 1200 военнослужещи за подпомагане на бойните операции на Франция в Сирия.

Това заявява генералният инспектор на германските въоръжени сили генерал Фолкер Викер в интервю за вестник Bild am Sonntag.

„От военна гледна точка, за обезпечаването на функционирането на самолетите и корабите са необходими приблизително 1200 военнослужещи“, отбелязва Викер.

По данни на изданието правителството на Германия ще се стреми да получи мандат за започване на операцията още тази година. В момента министерството на отбраната на Германия изработва детайли по операцията=

Началото на операцията може да последва веднага след официалното получаване на мандата“, твърди генералният инспектор. По негови думи, има възможност военната мисия да бъде продължителна, тъй като военният потенциал на Германия позволява това.

ИТАР-ТАСС отбелязва, че ако в Сирия наистина бъдат изпратени 1200 германски войници, това ще стане най-голямата задгранична военна мисия на Бундесвера.

Германия смята да изпрати в Сирия разузнавателни самолети „Торнадо”, военна фрегата и самолети за презареждане във въздуха като част от мисията.

Викер потвърждава, че в момента се водят разговори с Турция и Йордания за това къде да бъдат разположени самолетите „Торнадо” – на базата в Инджирлик или в Аман.

На този етап, според Фолкер Викер, участието на военновъздушните сили на Германия в авиоударите в Сирия не е целесъобразно.