Германският външен министър Аналена Бербок критикува остро новото миграционно споразумение на Европейския съюз с Тунис. Според нея човешките права и процедурните грешки го изключват като план за бъдещето. Това предаде агенция Ройтерс.

В писмо до изпълнителната комисия на ЕС Бербок подчертава вътрешния конфликт в ЕС между тези, които следват все по-строги политики за спиране на нелегалната имиграция, и други, които наблягат на хуманитарни съображения и пропуски на пазара на труда.

Германският външен министър посочи, че има липса на комуникация по темата с останалите страни от ЕС. Демокрацията, човешките права и върховенството на закона трябва да ни ръководят в нашето сътрудничество - нещо, на което не беше обърнато подходящо внимание в споразумението с Тунис, поясни тя.

Според нея меморандумът за разбирателство с Тунис не може да се превърне в шаблон за по-нататъшни споразумения.

Италия, Нидерландия и институциите на ЕС подписаха през юли споразумението с Тунис. Те обещаха помощ на африканската страна в замяна на която президентът Каис Сайед да предприеме мерки срещу трафика на мигранти през Средиземно море.

Борел предупреди: Мигрантите могат да причинят разпадането на ЕС

Борел предупреди: Мигрантите могат да причинят разпадането на ЕС

Защото отделни държави държат на чистотата си и не се съобразяват с единните правила