Германия може да депортира обратно в България сирийските бежанци. Причината е, че страната е първата членка на Евросъюза, в която те са получили достъп, съобщава кореспондентката на "24 часа" в Берлин.

Условието за депортирането е чужденците да са здрави и работоспособни.

Административният съд в Дюселдорф взе решение сирийско семейство да бъде върнато у нас. Магистратите са счели, че 40-годишният сириец и 30-годишната му съпруга могат да бъдат върнати в България. Мотивите им са, че именно у нас семейството е получило убежище, след като е избягало от родината си през октомври 2014 г.

През януари 2015 г. двамата сирийци заминали за Германия, където поискали бежански статут. Поради факта, че вече имали такъв в България, германските власти им отказали.

Съдиите в Германия смятат, че семейството сирийци не е застрашено от нечовешко отношение у нас, тъй като бежанците имали достъп до социалната система.

Магистратите са на мнение, че в България е трудно да се намери място за живеене и работа, но това не би трябвало да е проблем за здрави и работоспособни хора. Решението на съда може да бъде обжалвано на по-горна инстанция.

Меркел се обяви за забрана на бурките, не всеки бежанец можел да остане

Меркел се обяви за забрана на бурките, не всеки бежанец можел да остане

Затяга позицията си спрямо мигрантите