Министерството на външните работи на Германия определи писмата на посланика на САЩ в страната Ричард Гренел до германски компании, участващи в проекта "Северен поток-2", като още една провокация, съобщава германският в. Handelsblatt, позовавайки се на източници.

По-рано в медиите се появиха информации, че Гренел е изпратил писма до няколко германски компании и намекнал за възможността за налагане на санкции от страна на САЩ заради подкрепата за строителството на газопровода.

Германия с неочакван аргумент в защита на "Северен поток-2"

Германия с неочакван аргумент в защита на "Северен поток-2"

"Проблемите на европейската енергийна политика трябва да бъдат решавани в Европа, а не в САЩ"

Представител на посланика обясни, че това не трябва да се възприема като заплаха, а като "ясен израз на политиката на САЩ".

Според изданието получилите писма компании са се обърнали към Министерството на външните работи на Германия за консултация. Оттам са ги посъветвали да се въздържат от отговор.

Полша видя "Северен поток-2" като "убиец" на Украйна

Полша видя "Северен поток-2" като "убиец" на Украйна

Полша настоява Европа да сложи край на проекта

По информация на сп. "Шпигел", днес федералното канцлерство и германското външно министерство възнамеряват да обсъдят дали да отговорят "на Гренал и всички негови нови провокации" и каква точно трябва да бъде реакцията.

"Северен поток-2" предвижда изграждането на газопровод с капацитет от 55 млрд. куб. м газ годишно от бреговете на Русия, по дъното на Балтийско море до Германия.

САЩ се противопоставят на този проект, като твърдят, че той "ще направи Европа зависима от руските енергоносители". Според Москва недоволството на Вашингтон се обяснява с интереса му да доставя втечнен природен газ на европейския пазар.

Тръмп не може да спре "Северен поток-2", отсече Брюксел

Тръмп не може да спре "Северен поток-2", отсече Брюксел

Европейската комисия смята за важно Газпром да предложи справедливо споразумение