Германското правителство одобрява износа на четири ракетни системи RAM за Катар, разработени от Германия и Съединените щати, коментира министърът на икономиката Петер Алтмайер в писмо, цитиран от "Ройтерс".

Писмото е от 23 януари, в него не се споменава цената на сделката на сделката, като се позова на съдебно решение от 2014 г., което позволява да не се споменават цифри, ако това може да навреди на конкурентоспособността на дружествата.

Одобрението на продажбата идва на фона на спирането на всички продажби на оръжия на съперника на Катар, Саудитска Арабия, наложено от Берлин след убийството на журналиста Джамал Кашоги.

Германия иска ЕС да спре износа на оръжия за Саудитска Арабия

Германия иска ЕС да спре износа на оръжия за Саудитска Арабия

Важно е да се постигне реална и обща европейска позиция

RAM е ракетна система базирана на кораби, която защитава военни кораби срещу ракети, самолети, хеликоптери и други кораби. Продажбата включва и 85 двурежимни радарни и инфрачервени прихващащи системи, които насочват ракетата към целта.

Системата RAM се произвежда и продава от RAM-System GmBH, съвместно предприятие на германската фирма Diehl и европейската ракетна компания MBDA, а американският производител на оръжия Raytheon Co. MBDA е собственост на Airbus, британската BAE Systems и италианския Leonardo.

Ракетната система ще бъде изнесена за Катар през Италия, докато прихващащите ще бъдат изнесени през Съединените щати, обяснява Алтмайер в писмото си.

"Безотговорно е германското правителство да продължи да одобрява продажбата на оръжия на кризисни региони", коментира Клаус Ернст, член на радикалната лява опозиционна партия. 

Миналата година Германия обяви планове за разширяване на връзките с Катар, който обеща да инвестира 10 милиарда евро в германската икономика.

Според RND, системата RAM преди това е продавана от Германия в Египет, Турция и Обединените арабски емирства.

Рязък спад на износа на оръжия от Германия през 2018-а

Рязък спад на износа на оръжия от Германия през 2018-а

Свил се е от 6,2 млрд. евро на 4,8 млрд. евро