Германците с втора националност, които се бият в чужбина за групировки като ДАЕШ (Ислямска държава), губят гражданството си. Това е решението на кабинета на страната с проектозакон, предназначен да възпира бъдещи бойци, съобщава "Ройтерс".

Подобно на други западни страни, Германия е изправена пред проблем, как да се справи с граждани, които пътуват до Близкия изток, за да се присъединят към ислямистки каузи като тези на ДАЕШ, чийто самопровъзгласен "халифат" бе елиминиран миналия месец.

Мярката, която се нуждае от парламентарно одобрение, изключва непълнолетни, обхваща само бъдещи случаи и няма да се прилага за германци, които могат да останат без гражданство.

Швеция предлага терористите да бъдат съдени на място, а не в ЕС

Швеция предлага терористите да бъдат съдени на място, а не в ЕС

Не планират да приемат обратно терористи от ДАЕШ

"Това ще изпрати сигнал към поддръжниците на Ислямска държава, към онези, които мислят да пътуват до области на Ислямска държава", коментира говорителят на правителството Стефен Сейберт.

Повече от 1 000 германци са напуснали страната си за военни зони в Близкия изток от 2013 г. насам и правителството обсъжда как да се справи с тях, тъй като подкрепяните от САЩ сили превзеха последния участък от територията на Сирия окупирана от ДАЕШ и са задържани много лица.

Около една трета от тях са се върнали в Германия, за друга 1/3 се смята, че са загинали, а за останалите, че са все още са в Ирак и Сирия, включително задържаните от иракски сили и подкрепяните от САЩ бойци в Сирия, според германското разузнаване.

Щеше да е по-добре, ако датските джихадисти бяха загинали в Сирия, обяви министър

Щеше да е по-добре, ако датските джихадисти бяха загинали в Сирия, обяви министър

Опозицията разкритикува коментара на министъра

През февруари президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Великобритания, Франция и Германия да приберат повече от 800 ислямисти, заловени при боевете и да ги изправят пред съда.

Германия заяви, че ще вземе обратно бойци само ако заподозрените имат консулски достъп, добавяйки, че по принцип всички нейни граждани и заподозрените, че се бият за ДАЕШ имат право да се върнат.

В един от известните случаи Великобритания през февруари отне гражданството на тийнейджър, която напусна Лондон на 15 години, за да се присъедини към ДАЕШ в Сирия. Случаят с Шамима Бегум показва проблемите за сигурността, правото и етичните дилеми, пред които са изправени европейските правителства, които се занимават с онези, които са се заклели в групировка, решена да унищожи Запада.

Германия се присъедини към военната кампания срещу екстремистите в Сирия с разгръщането на разузнавателни самолети "Торнадо", самолети за зареждане с гориво и фрегати в региона, след призив от страна на Франция към Берлин да направи повече.

Млад ислямист иска да се прибере в Италия и разказва за "спящи клетки"

Млад ислямист иска да се прибере в Италия и разказва за "спящи клетки"

Командирите на ДАЕШ са взели пари и са избягали в Турция, Ирак и Западна Европа