Правителството на Германия е предложило на САЩ сделка на стойност 1 млрд. долара, така че Вашингтон да се откаже от санкциите срещу проекта за газопровод "Северен поток 2", съобщава германското издание "Цайт".

По данни на източниците на вестника Германия е предложила да инвестира до 1 млрд. евро в строителството на два терминала на територията на страната, за да получава американски втечнен природен газ.

"В отговор САЩ ще разрешат безпрепятственото завършване и експлоатация на "Северен поток 2", се посочва в писмо на вицеканцлера и финансов министър на Германия Олаф Шолц, изпратено на 7 август до министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин.

Матеуш Моравецки: Проектът "Северен поток 2" трябва да се прекрати

Матеуш Моравецки: Проектът "Северен поток 2" трябва да се прекрати

Отравянето на Навални отново доказва, че Москва погазва нормите...

Германия допусна спиране на проекта "Северен поток 2" като реакция на отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални. В същото време германските медии отбелязват, че Германия може да загуби милиарди евро. Германският икономист Габриел Фелбермайер също така предупреди за последиците от изоставянето на "Северен поток 2" за Германия.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел заяви, че решението за "Северен поток 2" трябва да бъде общоевропейско, а не германско.

Операторът на проекта Nord Stream 2 AG заяви, че "Северен поток 2" се основава не на политически споразумения между страните, а на милиарди инвестиции на шест водещи енергийни компании.

През юни Европейската комисия се противопостави на "налагането на санкции срещу компании от ЕС, които правят законен бизнес".

Дания доволна, че Германия има съмнения за "Северен поток 2"

Дания доволна, че Германия има съмнения за "Северен поток 2"

Мисля, че (германските съмнения) са положителни, защото аз съм против "Северен поток 2"