Полският премиер Матеуш Моравецки призова Германия и Европейския съюз да прекратят изграждането на газопровода "Северен поток 2" заради отравянето на руския опозиционер Алексей Навални.

"Не бива отдалече да се размахва пръст на Русия, а след това да участваме в проекта Nord Stream 2 с "Газпром", написа Моравецки в коментар, публикуван на сайта на в. "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Моравеци посочва, че единственият рационален извод от покушението срещу Алексей Навални може е "изпращането на проекта Nord Stream 2 в архива".

Полша ще помогне на Германия със своя газова инфраструктура вместо "Северен поток 2"

Полша ще помогне на Германия със своя газова инфраструктура вместо "Северен поток 2"

"Солидарност и енергийна сигурност" с "Балтик пайп" вместо руския проект, който Берлин трябва да откаже

Опитът да бъде отровен със забранено химическо вещество лидер на руската опозиция, при това два дни преди планирани преговори между ЕС и Русия, които трябваше да се проведат в Берлин, е "предизвикателство за цялата демократична общност на Европа", подчертава Моравецки.

Той допълва, че освен това газопроводът увеличава зависимостта на Европа от доставките на руски газ. Но по думите му, най-опасното е това, че Русия под прикритието на икономическо сътрудничество ще упражнява влияние върху Германия - един от най-важните партньори в рамките на ЕС и НАТО.

Полският премиер е категоричен, че не е достатъчно само да се констатира, че Русия погазва демокрацията и свободата на словото. С държава, която нарушава международните норми и международното законодателство не само на своя територия, но и на територията на ЕС и НАТО, е невъзможно да се води конструктивен диалог, подчертава Матеуш Моравецки.

Дания доволна, че Германия има съмнения за "Северен поток 2"

Дания доволна, че Германия има съмнения за "Северен поток 2"

Мисля, че (германските съмнения) са положителни, защото аз съм против "Северен поток 2"