Германия разполага с доказателства за военни престъпления в Украйна, които наброяват трицифрено число.

Без да уточнява колко точно, това обяви в събота главният прокурор на страната Петер Франк в интервю за вестник Welt am Sonntag, цитиран от Reuters.

По негови думи е необходим съдебен процес на международно ниво, а към момента фокусът на Германия е върху масовите убийства в Буча и атаките срещу украинската цивилна инфраструктура.

Разследването е започнало през март 2022 г. с разпит на украински бежанци и оценка на публично достъпна информация, посочва Петер Франк и допълни, че все още не разследват конкретни лица.

"Ние се подготвяме за възможно по-късно съдебно дело - било то с нас в Германия, било то с нашите чуждестранни партньори, било то пред международен съд", добави той.

ЕС обмисля санкции, които да спрат руските дронове

ЕС обмисля санкции, които да спрат руските дронове

Украйна остана без дата за преговори

Подведени към отговорност трябва да бъдат руските държавни лидери и тези, които изпълняват решения на най-високо военно ниво според главния прокурор на Германия.

В същото време Украйна настоява за създаването на специален трибунал за преследване на руски военни и политически лидери, които смята за отговорни за започването на войната.

По време на посещението си в Киев председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в четвъртък, че в Хага ще бъде създаден международен център за преследване на престъплението агресия в Украйна.

Украйна и нейните западни съюзници обвиниха руските сили в извършване на жестокости в Буча, скоро след като започнаха инвазията си миналия февруари. Москва отхвърли обвинението и отрича умишлено да е атакувала цивилни.

Кремъл отхвърли като лъжа обвиненията за военни престъпления в Изюм

Кремъл отхвърли като лъжа обвиненията за военни престъпления в Изюм

Сценарият бил същият като в Буча