Властите в Германия са започнали разследване на действията на президента на Беларус Александър Лукашенко - сферата е трафик на нелегални мигранти в страната, пише Bild am Sonntag, като се позовава на собствени източници от службите.

Германските следователи считат, че чрез организиран на държавно ниво канал на трафик на мигранти, Лукашенко цели шантаж на Европа с цел да окаже натиск за сваляне на санкциите спрямо Минск. По оценка на федералните германски власти от началото на август месец през Беларус в Германия, с канал през Полша, нелегално в страната са влезли почти 4 000 чужди граждани. Само за първата седмица на октомври месец броят им е 1183. Мигрантите са предимно сирийци и иракчани.

Брюксел въведе санкции спрямо Лукашенко и неговия режим заради репресиите му срещу протестите, предизвикани от провъзгласената от него победа на изборите миналата година, смятани за фалшифицирани от Запада. Допълнителни санкции бяха наложени, след като Минск принуди самолет на Ryanair, летящ през въздушното пространство на Беларус, да кацне през май, за да арестува журналист дисидент на борда Преди седмица Европейската комисия обяви, че планира да затегне визовите изисквания за официални лица от Беларус като ответна мярка за Минск, който "инструментализира" нелегалните миграционни потоци и оказва натиск върху външните граници на Общността.

Меркел умолява Беларус да помага на мигрантите вместо да извършва "хибридни атаки"

Меркел умолява Беларус да помага на мигрантите вместо да извършва "хибридни атаки"

"Напълно неприемливо да се извършват такива хибридни атаки на гърбовете на отделни хора"

Както пише Bild am Sonntag мигрантите тръгват за Беларус от летищата в Багдад и Ербил, Ирак, Дубай, ОАИ, Бейрут в Ливан, Аман в Йордания и дори и Истанбул в Турция. От средата на септември е засечена и схема със студентски визи от Дамаск. При пристигането си в Минск, разследването смята, че мигрантите се поемат от граничните служби и беларуската милия, които ги доставят към полската граница. За помощта за нелегално пресичане на границата на ЕС мигрантите заплащат около 4000 евро, според изданието. Според полски източници мигранитте дори биват снабдявани в руски военни униформи за камуфлаж.

Властите в Полша вече въведоха извънредно положение на границата с Беларус заради ситуацията с мигрантите. През пролетта на тази година критично беше положението и с преминаването на мигранти от Близкия изток от Беларус в Литва, заради което и ЕС отпусна помощ на страната.

Швеция: Русия има интерес от кризата с мигрантите

Швеция: Русия има интерес от кризата с мигрантите

Москва цели да дестабилизира региона