Полша ще иска разширяване на извънредното положение, което е в сила по границата с Беларус, предаде АП.

Вътрешният министър Мариуш Камински заяви пред репортери в понеделник, че Полша е регистрирала 9 400 опита за нелегално преминаване на полската граница от Беларус от август, като 8 200 от тях са предотвратени. Той каза, че около 1200 души са задържани в центровете за задържане, след като са заловени при опит за незаконно влизане в Полша. Той представи констатациите на специалните служби на Полша, които твърдят, че телефоните на някои от задържаните показват доказателства, че имат криминално минало, включително връзки с терористични организации, а в някои случаи и дългогодишни връзки с Русия.

Материалите "предполагат, че Русия се очертава като все по-важен етап по пътя на незаконната миграция към Полша и Европейския съюз. Някои от задържаните са имали снимки, документиращи дългогодишната им връзка с Русия", се казва в изявление на специалните служби. В него се казва, че присъствието на такива лица в Полша "може да представлява сериозна заплаха за националната сигурност".

ЕК настоя Полша да защитава живота на мигрантите, да допусне Фронтекс до границата с Беларус

ЕК настоя Полша да защитава живота на мигрантите, да допусне Фронтекс до границата с Беларус

Настоява хората на границата да получават необходимите грижи и помощ

За момента обаче не може да се потвърдят тези твърдения от независим източник, уточнява АП. На журналисти или правозащитници не е позволено да стават свидетели на развитията там.

Междувременно министърът на отбраната Мариуш Блащак обвини белоруските сили в провокативни действия, включително изстрелване във въздуха и насочване на оръжия към полските войници.

"Инциденти се провокират на границата, което може да доведе до много напрегнати ситуации", каза Блащак. Вътрешният министър каза, че ще препоръча на правителството да удължи извънредното положение по границата. Той беше обявен в началото на септември за 30 дни и Камински заяви, че иска да го удължи за още 60 дни.

Припомняме, че преди дни Европейската комисия (ЕК) поиска от Варшава да допусне служители на "Фронтекс" на полско-беларуската граница, където от края на август насам загинаха шестима мигранти при опит за преминаване в Европа.

Литва и Латвия също съобщават за увеличаване на броя на задържаните нелегални мигранти на границата с Беларус. Беларуският президент Лукашенко обясни, че Минск повече няма да ограничава притока им към страните от ЕС: заради санкциите на Запада "няма нито пари, нито енергия" за това.

Литва, Латвия, Естония и Полша настояват за действия на ООН срещу мигрантите от Беларус

Литва, Латвия, Естония и Полша настояват за действия на ООН срещу мигрантите от Беларус

Лукашенко провежда хибридна атака срещу ЕС