В Германия засега няма да се въвежда задължителна ваксинация срещу COVID-19 за всички възрастни. Парламентарните поддръжници на общата задължителна ваксинация от 18-годишна възраст нагоре отложиха прокарването на законопроекта поради липса на изгледи за успех, както обявиха самите инициатори на предложението в Бундестага.

Според Дирк Визе, заместник-председател на парламентарната група на ГСДП, ХДС/ХСС не са показали желание за преговори по темата, пише Die Zeit.

Вместо това е внесено компромисно предложение - за задължителна имунизация за хора над 50 години, анонсира депутатът от Зелените Тил Щефен. От ХДС/ХСС поискаха създаване на пък на регистър на ваксинациите.

Към средата на март месец Германия отбеляза пореден пик на разпространение на заболяването. 

Ако това остане така, новото предложение трябва да бъде подложено на гласуване в Бундестага в четвъртък, заявиха SPD. Въпреки това мнозинството за това все още не е определено. Вносителите на предложението оставят отворена и възможността за разширяване на задължителната ваксинация за всички възрастни за една по-късна дата и ако е необходимо.

До този момент единствената страна от ЕС, която въведе задължителна ваксинация бе Австрия, но и тя се отказа месец и половина, след като бе гласуван законопроекта.

Австрия се отказа от задължителната ваксинация срещу COVID-19

Австрия се отказа от задължителната ваксинация срещу COVID-19

Задължителната ваксина за всички пълнолетни австрийски граждани беше приета със закон през февруари