Германското министерство на отбраната писа в профила си в мрежата X, че министър Борис Писториус е съобщил на днешното заседание на групата Рамщайн, че Берлин е решил да достави на Киев шест многоцелеви хеликоптера Sea King.

Такива хеликоптери вече бяха доставени от Обединеното кралство преди повече от година.

Тогава се обсъждаше, че те биха могли да бъдат особено полезни на Украйна за борба с руските подводници, които биха могли да застрашат корабоплаването в украинските пристанища.

Кралските военноморски сили извеждат от експлоатация хеликоптерите Sea King преди няколко години. Единият от тях е много стар - участвал е във Фолклендския конфликт през 1982 г., където е изиграл историческа роля.

Той е прелетял през буря, за да закара командващия британските сухопътни сили генерал Джереми Мур в Порт Стенли, за да приеме капитулацията на Аржентина на 14 юни 1982 г. Според него никой друг самолет не е могъл да излети поради лошото време.

Британският хеликоптер Sea King отива в Украйна

Британският хеликоптер Sea King отива в Украйна

Бойната машина ще се използва срещу руската агресия

Хеликоптерите Sea King се използват за транспортиране на ранени, които се нуждаят от спешна медицинска помощ, за придвижване на специални сили на позиция и за транспортиране на оборудване.