Германският външен министър Хайко Маас предупреди Китай и Русия да не използват разпространението на COVID-19 ваксините за разширяване на влиянието си в света, съобщава ДПА.

Борбата срещу пандемията не трябва да бъде свързана с "постигане на краткосрочни геостратегически предимства", настоя лявоцентристкият политик по време на срещата на Г-20 в Матера в Южна Италия.

На държави като Китай и Русия трябва да се даде ясно да се разбере, че други страни "не мислят много за тяхната "ваксинна дипломация".

Пандемията трябва да бъде борена заедно, отбеляза той и допълни: "Защото всеки от нас ще бъде в безопасност само когато всички сме в безопасност. И всеки всъщност трябва да разбере това."

Китай и Русия, както и Германия, принадлежат към Г-20, в която икономически силни държави от всички континенти обединиха усилията си, за да се справят заедно с глобалните проблеми.

На срещата в Матера обаче нито Китай, нито Русия бяха представени от външните министри.

Двете страни дадоха ваксини на други страни много рано, спечелвайки си обвинения във "ваксинна дипломация".

Групата Г-7 на водещите западни индустриализирани държави наскоро реши на срещата си в Англия да противодейства на това със свои собствени обещания за по-бедните страни.

Хуманитарни организации критикуват плановете за ваксините на Г-7 като "отвличаща тактика"

Хуманитарни организации критикуват плановете за ваксините на Г-7 като "отвличаща тактика"

"Звучи по-добре, отколкото е"

Към днешна дата Китай е доставил над 350 млн. дози ваксини в повече от 80 страни. Какво е дарено, продадено на пазарни цени или евтино, остава неясно. Русия достави значително по-малко. Няма официални данни.

По-бедните страни, но и САЩ, от известно време водят кампания за отмяна на патентната защита за ваксините, за да се ускори глобалната кампания за ваксинация.

Маас заяви, че е готов да говори за това по принцип, като по този начин поде различен тон от канцлера Ангела Меркел, която яростно защитава патентната защита.

Маас обаче подчерта, че това е много формална и продължителна дискусия. Следователно е необходим "двупътен подход": сега, каза той, акцентът трябва първо да бъде върху подобряването на веригите за доставки и разширяването на производствените мощности в по-бедните страни.

"В момента единственото, което ще помогне, е нещо, което може да се направи бързо", подчерта Маас.

Г-20 попариха отказа от патенти за COVID ваксини и финансирането на СЗО

Г-20 попариха отказа от патенти за COVID ваксини и финансирането на СЗО

Намекват за "доброволно лицензиране и обединяване на патенти", но и това е "недружелюбно" за фармацевтичните компании

Страните членки на Г-20 вече се бяха договорили за принципи за по-силно сътрудничество при кризи като пандемията от коронавируса на дигитална Световна здравна среща на високо равнище през май.

Според тези принципи вече не трябва да има спиране на износа и блокирани вериги за доставки, както при тази пандемия.

Производителите на ваксини също обещаха да снабдят по-бедните страни с повече от 1 млрд. дози COVID-19 ваксини до края на годината.

Освен пандемията, защитата на климата и помощта за Африка бяха на дневен ред в Матера.

Министрите за развитието на Г-20 също се срещнаха за първи път и ще продължат срещата си в Бриндизи днес.

Групата от 20 големи икономики включва САЩ, Китай, Индия, Русия, Германия и ЕС. Разговорите в Матера идват преди срещата на ръководителите на страните членки на Г-20 в Рим в края на октомври.

Срещата на Г-20 бележи и края на едноседмичното посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Европа.

Германия се обяви срещу падането на патентите върху Covid ваксините

Германия се обяви срещу падането на патентите върху Covid ваксините

Берлин обаче подкрепя споделянето на препаратите