Германия иска другите страни членки на Европейския съюз да последват нейния пример за спиране на износа на оръжия за Саудитска Арабия, докато остават неясноти във връзка с убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Кашоги. За това настоя германският икономически министър Петер Алтмайер, цитиран от "Ройтерс".

Рияд излезе с няколко противоречиви версии за това, което е довело до смъртта на Кашоги на 2 октомври в неговото консулство в Истанбул. Вчера саудитският външен министър Адел ал Джубейр нарече убийството "огромна и тежка грешка", но се опита да защити влиятелния престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Ердоган отсече: Убийството на Кашоги е планирано от Саудитска Арабия

Ердоган отсече: Убийството на Кашоги е планирано от Саудитска Арабия

Обори твърденията на Саудитска Арабия

Германският канцлер Ангела Меркел обяви вчера, че Германия ще спре износа на оръжия за Саудитска Арабия, докато несъответствията около смъртта на Кашоги продължават.

Алтмайер, който е близък съюзник на Меркел, заяви, че обясненията на Рияд по случая досега не са задоволителни.

"Правителството постигна разбирателство, че за момента няма да одобряваме по-нататъшен износ на оръжия, защото искаме да знаем какво се е случило", изтъкна Алтмайер пред телевизия ZDF.

Съветник на принца на Саудитска Арабия за Кашоги: „Донесете ми главата на кучето”

Съветник на принца на Саудитска Арабия за Кашоги: „Донесете ми главата на кучето”

Съветникът Сауд ал Катани е част от вътрешното обкръжение на принц Мохамед бин Салман

Досега през тази година правителството на Германия е одобрило износ на оръжия на стойност повече от 400 млн. евро за Саудитска Арабия, което я прави втория по големина получател на германски оръжия след Алжир.

Запитан дали Германия ще отмени по-рано договорените споразумения за оръжие със Саудитска Арабия, той посочил, че решението щяло да бъде взето "много скоро".

Алтмайер настоял, че другите страни от ЕС трябва да спрат износа на оръжия за Саудитска Арабия, за да се засили натиска върху Рияд по случая "Кашоги".

"За мен е важно да постигнем обща европейска позиция", посочи Алтмайер.

"Защото само ако всички европейски страни постигнат споразумение, това ще направи впечатление на правителството в Рияд. Няма да има никакви положителни последици, ако спираме износа на оръжие, но други страни в същото време запълват празнината", допълни Алтмайер.