Германия изпрати мощна фрегата за противовъздушна отбрана в четвъртък, за да се присъедини към военноморска мисия на Европейския съюз в Червено море, която ще стартира в средата на февруари, предава "Ройтерс".

Много търговски превозвачи отклониха корабите след атаките на хусите, които контролират голяма част от Йемен и казват, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел и "Хамас" водят война в Газа .

"Свободните морски търговски пътища са в основата на нашата индустрия и на нашата способност да се защитаваме", каза началникът на германския флот, вицеадмирал Ян Кристиан Каак, пред репортери в Берлин.

"Сегашната ситуация в Червено море вече причини затруднения в доставките и принуди някои компании да спрат производството си", каза той, добавяйки, че повече от 90% от всички стоки са достигнали до Европа и Германия по море.

Съединените щати и други страни през декември стартираха мисия за успокояване на опасенията, че прекъсването на една от най-големите търговски артерии в света може да удари световната икономика.

Но някои съюзници на САЩ, по-специално европейски държави, изразиха резерви относно плана, според който САЩ и Великобритания нанесоха въздушни удари по позиции на хусите, и се отказаха от идеята да бъдат под командването на Вашингтон.

Датска фрегата се присъедини към операцията на САЩ в Червено море

Датска фрегата се присъедини към операцията на САЩ в Червено море

Но няма да участва в ръководени от САЩ настъпателни операции срещу хусите

Франция, Гърция и Италия са сред страните, които ще участват в мисията на ЕС, наречена Aspides, което означава защитник, в която първоначално ще участват три кораба под командването на ЕС.

Те ще имат мандат да защитават търговски кораби и да пресичат атаки, но няма да участват в удари срещу хусите на сушата.

Германската фрегата Hesse напусна пристанището си в Северно море Вилхелмсхафен за Червено море, но участието й в мисията все още зависи от мандат от ЕС и одобрение от националния парламент, което се очаква в края на февруари.

Плавателният съд е построен за противовъздушна отбрана, оборудван с радари, които могат да откриват цели на разстояние до 400 км (248 мили) и ракети за сваляне на цели като балистични ракети и дронове на разстояние над 160 км.

Хусите атакуваха търговски кораби в Червено море

Хусите атакуваха търговски кораби в Червено море

Няма данни за загинали и ранени