Генералната прокуратура на Германия разследва бивш високопоставен дипломат на ЕС от Германия и двама лобисти по подозрение в шпионаж за Китай, съобщава "Шпигел", цитирани от ТАСС.

Властите претърсват офиси и апартаменти в Берлин и Брюксел, както и в Баден-Вюртемберг и Бавария. Разследването произтича от факта, че двама от заподозрените са предали частна и служебна информация на Министерството на държавната сигурност на КНР.

Бившият еврокомисар, който по-късно работи като дипломат в Европейската служба за външни отношения, заема висши постове в Брюксел, постоянен представител на ЕС в редица държави. Не се споменава неговото име.

Според "Шпигел", през 2017 г. той приключва кариерата си в ЕС и оттогава работи в една от германските лобистки компании.

Приблизително по същото време, той започва да си сътрудничи с китайското разузнаване и привлича двама служители на фирмата. Един от заподозрените пътува до Китай, където се среща с предполагаемия офицер за свръзка.

Медията допълва, че компанията съветва и консултира големи концерни в Германия.

Германия и други европейски държави са под натиск от Вашингтон да изключат китайската компания Huawei от търговете за изграждане на мрежи за мобилна телефония от пето поколение, съобщава "Ройтерс".

"Мога да потвърдя, че провеждаме разследване на дейността на разузнавателния агент", заяви Маркус Шмит, говорител на германската прокуратура и допълва, че никой от заподозрените не е арестуван.