Германските зенитни артилерийски системи Skynex започнаха да защитават украинското небе.

Кадри от тази система бяха публикувани в официален видеоклип, посветен на Деня на военновъздушните сили на Украйна.

Системата е разработена от германската компания Rheinmetall Air Defense и е на въоръжение във Военновъздушните сили на Украйна.

Основната задача на системата е точковата отбрана. Тъй като оръдията не са самоходни, те се използват за защита на летища, критична инфраструктура и др. Това разкриват специализирани издания. 

Батареята на системата Skynex се състои от четири 35-милиметрови оръдия, команден пункт и радар, който извършва първично откриване на цели и насочване на оръдията.

Трябва да се отбележи, че оръдията разполагат и със собствена радиолокационна станция, която е комбинирана с оптична система.

Украинските F-16 са получили важно оборудване за защита от руски ракети

Украинските F-16 са получили важно оборудване за защита от руски ракети

Системата позволява на изтребителите предварително да откриват и противодействат на атакуващите ракети

Те се използват предимно за улавяне на въздушни цели, а използването на оптичната система осигурява висока точност срещу малки цели.

През 2022 г. Rheinmetall обяви, че ще произведе две батареи Skynex за неназована европейска държава и поиска финансиране от германското федерално правителство за тези системи.

Надежда: Над Одеса е забелязан изтребител F-16

Надежда: Над Одеса е забелязан изтребител F-16

Украинските ВВС с нови крила

По-късно анонимни правителствени източници съобщиха за водещия германски делови в. "Ханделсблат", че Украйна ще получи двете батареи от новите системи за противовъздушна отбрана на стойност 182 млн. евро.

Директното прехвърляне на системите е включено в пакета за военна помощ от германското правителство, който Украйна получи в началото на 2024 г.

Отново ПВО тревога в Украйна

Отново ПВО тревога в Украйна

Опасност от шахеди

Трябва да се отбележи, че освен Украйна, още една европейска държава, която понастоящем не се разкрива от компанията, също се интересува от системата Skynex.

Освен това Rheinmetall е засекретила и страната, която е направила поръчка за стотици хиляди патрони за 35-милиметровите оръдия Oerlikon Mk3, използвани от системата.