16-те германски провинции са призовали федералното правителство на канцлера Ангела Меркел да ги включи в преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз, съобщава ДПА.

Бундесратът - горната камара на германския парламент, който е съставен от представители на провинциите, - призова Берлин за "тясно интегриране и включване (на провинциите) съгласно принципите на конституцията".

В декларацията, публикувана днес, горната камара на парламента заявява, че провинциите ще бъдат пряко засегнати от Брекзит в повече от 30 сектора, включително образование, наука, научни изследвания, финанси и търговия.

Декларацията е критична към правителството на Меркел за оставянето на провинциите в неведение в първоначалните преговори за Брекзит.

Новината идва два дни, след като британският премиер Тереза Мей официално уведоми Европейския съвет за стартирането на процедурата от страна на Великобритания за излизането ѝ от Общността.

Съгласно федералната германска система, Берлин създава повечето от законите, но оставя прилагането им на провинциите. Бундесратът е мощна институция, която трябва да одобри най-важното законодателство.