Долната камара на германския парламент одобри проектозакон за обявяване на Мароко, Алжир и Тунис като сигурни държави, за да улеснят депортирането на неуспешните кандидати за убежище от тези северноафрикански държави. Това съобщава „Ройтерс”.

Законът, критикуван от правозащитни организации, както и опозицията – Зелените и крайнолевите, трябва окончателно да бъде одобрен от горната камара на парламента или Бундесрата.

Законът мина лесно в долната камара – Бундестага, където консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел и техните коалиционни партньори – социалдемократите, имат мнозинство.

Само трима депутати се въздържаха, докато 424 гласуваха „за” закона, а 143 – „против”.

Комисарят на правителството за правата на човека гласува против закона, заявявайки пред „Ройтерс”, че в тези три държави има доказани и документирани нарушения на човешките права.

Законът ще позволи на властите да ускорят процеса за търсещите убежище от тези държави и да ги депортират, ако такова им бъде отказано.

Вътрешният министър Томас Де Мезиер защити закона, заявявайки, че само 0.7 % от търсещите убежище от тези три северноафрикански държави са получили статут на бежанци в първите три месеца на годината.  

Правителството затегна правилата за убежище през януари, за да спре притока от мигранти, след като миналата година повече от 1 млн. души влязоха в страната. Повечето от търсещите убежище са избягали от конфликти от Сирия, Ирак и Афганистан.