Германският министър на транспорта Фолкер Висинг отхвърли възможните наказателни мита в резултат на разследването на Европейската комисия относно субсидиите за китайски електрически превозни средства, предава Ройтерс.

"По принцип не мисля много за издигането на пазарни бариери", каза Висинг пред понеделнишкото издание на вестник Augsburger Allgemeine.

Подобна изолационистка политика може да предизвика верижна реакция, която ще нанесе големи щети на германската икономика, каза Висинг.

"Днес колите, утре химическите продукти и всяка отделна стъпка сама по себе си прави света по-беден", каза Висинг от ориентираната към бизнеса Свободна демократическа партия (СвДП).

"Трябва да сме сигурни, че произвеждаме нашите електрически превозни средства конкурентно - за Германия и за световните пазари", добави той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен този месец обяви започването на разследване дали да се наложат наказателни мита, за да се защитят производителите на автомобили в ЕС срещу вноса на електромобили от Китай, за които комисиите казват, че се възползват от прекомерни държавни субсидии.

Китай разкритикува разследването като протекционистко и предупреди, че то ще навреди на икономическите отношения, загриженост, споделяна и от германската автомобилна индустрия.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек от партията на Зелените, напротив, приветства стъпката, като каза, че трябва да се предприемат действия, ако разследването на ЕС установи масови нарушения на правилата за конкуренция.

Китай иска да се отвори към света

Китай иска да се отвори към света

Не осъжда публично войната в Украйна