Германският федерален съд потвърди присъдата на 99-годишна жена за съучастие в убийства заради ролята й като машинописка в нацистки концентрационен лагер през последните две години на Втората световна война, предава Ройтерс.

През 2022 г. Ирмгард Фурхнер беше осъдена на две години условно за подпомагане и съучастие в убийството на 10 505 души по времето, когато е била 18 -19-годишна секретарка в концентрационния лагер Щутхоф.

Федералният съд отхвърли аргумента на нейния адвокат, че нейното участие не надхвърля извършването на "ежедневни" дейности като машинописец. Определението на Съда, с което се потвърждава решението на долната инстанция, е окончателно и не подлежи на обжалване.

"Принципът, че типичните, неутрални професионални дейности от "ежедневен характер" не са престъпни, не се прилага тук, тъй като обвиняемата е знаела какво правят главните извършители и ги е подкрепяла да го правят", пишат съдиите от съда в Лайпциг.

Около 65 000 души са умрели от глад и болести или в газовата камера в лагера в Щутхоф, близо до Гданск, по това време все още германски град Данциг. Жертвите включват военнопленници и евреи в рамките на кампанията за тяхното унищожаване от нацистите.

Много от тях са транспортирани оттам, за да бъдат умъртвени с газ в Аушвиц.

Неявяването на Фурхнер за откриването на процеса през 2021 г. я направи, на 96 години, един от най-възрастните бегълци от правосъдието в света, което накара съдиите да издадат заповед за нейния арест.

Тя е последната от поредица 90-годишни лица, които са били обвинени в престъпления от Холокоста в това, което се разглежда като бързане на прокурорите да се възползват от последната възможност да въздадат справедливост за жертвите на някои от най-тежките масови убийства в историята.

Полша иска Канада да екстрадира 98-годишния украински нацист

Полша иска Канада да екстрадира 98-годишния украински нацист

Председателят на Камарата на представителите в Канада се оттегли, след като отдаде почит на нацисткия ветеран