Германия трябва да направи "всичко необходимо", за да пресече четвъртата вълна на коронавируса, заяви в петък министърът на здравеопазването на страната Йенс Шпан.

"Ситуацията е сериозна и препоръчвам на всички да я възприемат като такава", каза Шпан. Той и ръководителят на германския институт "Роберт Кох" за инфекциозни болести Лотар Вилер предупредиха, че леглата в интензивните отделения на някои места вече са запълнени. Провинциите Саксония, Тюрингия и Бавария бяха посочени като най-натоварени от новата вълна на инфекции.

Конкретните мерки обаче вероятно ще трябва да изчакат до срещата следващия четвъртък между канцлера с изтичащ мандат Ангела Меркел и лидерите на 16-те провинции.

В Германия съветват ваксината на Moderna да не се прилага при хора под 30 години

В Германия съветват ваксината на Moderna да не се прилага при хора под 30 години

В редки случаи води до миокардит и перикардит

Шпан обаче препоръча да се въведе мярката 2G+ - термин, който в Германия се използва за разрешението само ваксинирани или преболедували да влизат на събития и обществени места.

Здравният министър също така повтори призива си към хората да си поставят трета бустерна доза от Covid ваксината.

В петък институтът "Роберт Кох" съобщи за 48 640 нови случая на коронавирус в Германия и за стойност от 263.7 заболели на 100 000 души. Това е пети пореден ден на негативни рекорди в страната.

Коронавирусът води и до подем на антисемитизма, твърди европейски орган

Коронавирусът води и до подем на антисемитизма, твърди европейски орган

В Германия и Франция има най-голям бум на антисемитските настроения