Германското правителство осъди „коравосърдечната и мерзка” тълпа, която се опитала да спре автобус да откара мигранти в приют за търсещи убежище, определяйки епизода като "дълбоко срамен", съобщава „Франс прес”.

Около 100 души в саксонския град Клаузниц са скандирали „Ние сме народът” и са се опитали да блокират автобуса, превозващ около 20 имигранти в четвъртък вечерта.

Заснети видеокадри от случката, показващи ужасени и плачещи имигранти, предизвикаха възмущение в социалните мрежи.

„Искам да кажа от името на канцлера и на цялото правителство, че това, което се случи в Клаузниц, е дълбоко срамно”, подчерта Щефен Зайберт, който е говорител на канцлера Ангела Меркел, и добави: „Колко коравосърдечен и мерзък трябва да бъде човек да стои пред автобус с бежанци и да крещи с цел да уплаши пътниците, включително жени и деца”, призовавайки за „ясен отговор от държавните институции и мнозинството от гражданите”.

По думите на Зайберт, отделните граждани трябва да се изправят срещу расизма и ксенофобията.

„Това не е нещо, което можем да разрешим с правила от Берлин. Това е нещо, срещу което ние трябва, като общество, да заемем ясна позиция. Това е нещо, което ние можем да сторим. Това нещо, което всеки от вас може да стори”, изтъкна говорителят на Меркел по време на пресконференция.

Междувременно местните власти са намерили заместник на директора на бежанския лагер, като обявената причина е неговата лична сигурност. Мъжът, идентифициран като Томас Хетце, е член на антиимигрантската и популистка партия „Алтернатива за Германия. Въпреки че Хетце е критикувал решението на Берлин да приеме бягащите от война бежанци, той решил да помогне на новодошлите.