Вашингтон и съюзниците търсят нови пътища за прилагане на санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея. Това заяви посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, цитирана от "Ройтерс".

Причината са опасения, че Пхенян може все по-дръзко да напредва в оръжейната си програма.

Миналия месец Русия наложи вето върху резолюция за ежегодното подновяване на групата от експерти, които съблюдават прилагането на дългогодишните санкции на ООН срещу Северна Корея, наложени ѝ заради нейните ядрени оръжия и програми за балистични ракети.

Томас-Грийнфийлд е в Сеул, а по-късно ще посети и Япония, за да подобри двустранното и тристранното сътрудничество по санкциите и извън тях, съобщи говорителят на мисията на САЩ в ООН Нейт Евънс.

Вашингтон, Сеул и Токио разкритикуваха ветото на Русия и въздържанието на Китай, което според експерти ще попречи на прилагането на санкциите. Южнокорейски посланик го оприличи на "унищожаване на видеонаблюдение, за да не бъдеш хванат на местопрестъплението".

Русия блокира подновяването на наблюдателите на санкциите срещу Северна Корея

Русия блокира подновяването на наблюдателите на санкциите срещу Северна Корея

Китай гласува "въздържал се"

На среща с министъра на отбраната на Южна Корея Томас-Грийнфийлд заяви, че прекратяването на работата на групата създава вакуум в прилагането на санкциите срещу Пхенян и това може да предостави възможност за по-нататъшен напредък в ядрената и ракетната му програма.

Тя посочи, че Съединените щати работят върху алтернативни начини за изготвяне на надеждни доклади относно прилагането на санкциите и очакват с нетърпение сътрудничество от съюзници, включително Южна Корея.

Русия заяви, че работата на експертите не е нито обективна, нито безпристрастна и че те са се превърнали в инструмент на Запада. Групата съблюдаваше прилагането на санкциите срещу Севера през последните 15 години.

Русия ще наложи вето на резолюция за КНДР в СС на ООН

Русия ще наложи вето на резолюция за КНДР в СС на ООН

Гласуването на документа, което се очакваше в петък, е било отложено по искане на САЩ, за да се даде възможност за допълнителни консултации

До ветото на Русия се стигна след укрепване на отношенията между Москва и Пхенян след срещата на техните лидери през септември.

Северна Корея беше обвинена, че е прехвърлила оръжия на Москва, които руските сили са използвали във войната в Украйна.

Както Москва, така и Пхенян отхвърлиха тези твърдения, но миналата година обещаха да задълбочат военните си отношения.