Десетки хиляди сърби се събраха в събота на митинг срещу добива на литий в Сърбия въпреки предупрежденията на официалните лица за предполагаем заговор за сваляне на популисткия президент Александър Вучич и неговото правителство.

Това обобщи АП.

По-рано Вучич заяви, че е получил сигнал от руските разузнавателни служби, че в събота в Сърбия се подготвят "масови безредици и преврат" от неуточнени западни сили, които искат да го свалят от власт.

Голямата тълпа скандираше "Няма да има минa!", "Няма да копаете" и "Измяна, измяна".

Правителствени служители и контролирани от държавата медии започнаха мащабна кампания срещу митинга, сравнявайки го с въстанието на Майдана в украинската столица Киев, което доведе до свалянето на тогавашния проруски президент на страната Виктор Янукович през 2013 г. Организаторите на протеста в Белград заявиха, че той ще бъде мирен.

"Днешният ни митинг е екологичен и няма политически амбиции, но правителството ни обвини, че се опитваме да организираме преврат", заяви популярният актьор Светлана Бойкович.

"Дойдохме тук днес, за да издигнем глас срещу нещо, което е извън политиката."

Митингът в центъра на столицата идва след седмици на протести в десетки градове в цяла Сърбия срещу правителствения план да се разреши добивът на литий в тучна земеделска долина в западната част на страната.

Този план беше отхвърлен през 2022 г. след провеждането на големи демонстрации, които включваха блокиране на ключови мостове и пътища.

Миналия месец обаче тя беше възобновена и получи тласък в предварителната сделка за "критични суровини", подписана от правителството на Вучич с Европейския съюз.

Хиляди протестираха в Сърбия срещу добива на литий

Хиляди протестираха в Сърбия срещу добива на литий

По-рано тази годината правителството подписа договор за добив на ценния метал с ЕС

Сърбия официално се стреми към членство в ЕС, като същевременно поддържа много тесни връзки както с Русия, така и с Китай. Меморандумът на ЕС относно добива на литий и други ключови материали, необходими за екологичния преход, ще сближи Сърбия с блока и ще намали вноса на литиеви батерии и електрически автомобили в Европа от Китай.

Докато правителството настоява, че мината е възможност за икономическо развитие, критиците твърдят, че тя ще доведе до непоправимо замърсяване на долината Ядар, заедно с нейните важни подземни водни запаси и земеделски земи.

Местните жители в долината са категорично против мината, която ще се експлоатира от мултинационалната минна компания Rio Tinto. Както правителството, така и компанията са обещали най-високи екологични стандарти в процеса на добив, но противниците не са убедени.

Нов протест в Сърбия срещу проекта за добив на литий

Нов протест в Сърбия срещу проекта за добив на литий

Протестиращите поискаха договорите да бъдат публични...

През последните седмици десетки хиляди се включиха в митинги за опазване на околната среда, които се проведоха в цяла Сърбия и представляват сериозно предизвикателство за Вучич и неговото все по-авторитетно управление.

Противниците искат правителството официално да забрани добива на литий и бор в цялата страна.

Правителството създаде медицински екип, който да следи за евентуални опасности за здравето, и телефонен център, в който гражданите могат да набират номера, за да изразят своите опасения, което е очевиден опит да се смекчи влиянието на част от опозицията.

Протести в Белград заради проект за добив на литий в Западна Сърбия

Протести в Белград заради проект за добив на литий в Западна Сърбия

Единствените автомобили, които се пропускаха, бяха линейкит

По-рано тази седмица сръбският министър на минното дело и енергетиката Дубравка Джедович Ханданович заяви в интервю за The Associated Press, че Сърбия не само ще изнася суровини, но и ще разработи "верига за създаване на стойност" в страната, свързана с производството на батерии и електрически превозни средства, за да подпомогне разработването на нови технологии.

Жителите на долината Ядар обаче заявиха, че нищо не може да ги убеди да се съгласят с мината. Те заявиха, че са готови да направят всичко, за да предотвратят откриването на мината.