Броят на имигрантите от Европейския съюз, идващи във Великобритания, е спаднал до невиждани от 5 години нива през миналата година, след като по-малко хора са пристигнали без твърда оферта за работа по време на първата пълна календарна година след референдума за излизането на страната от Европейския съюз (Брекзит). Това показват официални данни, цитирани от "Ройтерс".

Тревогата относно високите нива на имиграция беше една от основните причини, поради която британците гласуваха за излизане от ЕС, а британският премиер Тереза Мей обеща да сложи край на свободното движение на гражданите на ЕС във Великобритания, след като страната напуска Общността през март 2019 година.

Кметът на Лондон към Тръмп: Абсурдно е да се свързва имиграцията с престъпността

Кметът на Лондон към Тръмп: Абсурдно е да се свързва имиграцията с престъпността

Според Тръмп кметът вършел много лоша работа

Много британски компании обаче искат облекчени имиграционни правила, което да е в помощ на попълването на свободните работни места в момент на ниска безработица, а почти всички икономисти посочват, че Великобритания печели финансово от имиграцията.

Данните показват, че общата нетна дългосрочна имиграция на хора от всички националности във Великобритания се е увеличила до 282 000 души през 2017 г. от 249 000 през 2016 г., въпреки че това е доста под рекорда от 332 000, регистриран през 2015 г.

Ала нетната имиграция на граждани на ЕС е спаднала до 101 000 души през миналата година от 133 000 през 2016 г. и е почти половината от броя на тези, които са се преместили във Великобритания през 12-те месеца преди референдума за Брекзит, отбелязват от британската статистика.

Макрон и Меркел договориха общ бюджет на еврозоната и ограничаване на имиграцията

Макрон и Меркел договориха общ бюджет на еврозоната и ограничаване на имиграцията

"Отваряме нова глава", обяви канцлерът на Германия

"Броят на гражданите на ЕС, идващи в Обединеното кралство да търсят работа, продължи да намалява през последната година, а броят, който идва във Великобритания за определена работа, остана стабилен", уточняват от статистиката.

Експерти коментират, че спадът вероятно отразява по-ниската безработица в ЕС и по-слабия паунд, както и опасенията около Брекзит.

"Данните показват, че Великобритания все още е привлекателна страна, но привлекателността ѝ за имигрантите от ЕС е намаляла значително през последните няколко години", изтъкват експертите. 

Рекордна имиграция от България и Румъния във Великобритания след Брекзит

Рекордна имиграция от България и Румъния във Великобритания след Брекзит

Досега статистиката не е засичала подобни нива