Владимир Путин заяви, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити руската територия. Тези думи разпалиха отново вълна от сериозни опасения в световен мащаб, че руският президент може да организира малък "тактически" ядрен удар по Украйна, коментира Би Би Си.

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Путин, че това ще бъде най-сериозната военна ескалация след Втората световна война.

Може ли руската армия да използва тактическо ядрено оръжие в Украйна и каква е заплахата?

Тактическите ядрени оръжия са малки ядрени оръжия, заедно с техните носители, предназначени за използване на бойното поле или за ограничен ядрен удар.

САЩ са предупредили Русия относно използването на ядрено оръжие

САЩ са предупредили Русия относно използването на ядрено оръжие

Вашингтон запазва политиката на "стратегическа неопределеност"

Те служат за унищожаване на цели в определена зона, без да се стига до мащабно радиоактивно замърсяване.

Най-малката тактическа ядрена бойна глава е с мощност до един килотон тротилов еквивалент (т.е. взривната сила на хиляда тона тротил). Най-големите от тях могат да достигнат мощност от 100 килотона.

Стратегическите ядрени оръжия са много по-мощни - до 1000 килотона. Стратегическите оръжия се използват на по-дълги разстояния - хиляди километри.

Най-мощният термоядрен взрив в историята - съветската "Цар Бомба" - е бил с мощност над 58 мегатона. Мощността на американската атомна бомба, хвърлена върху Хирошима, е била 15 килотона.

По данни на американското разузнаване Русия разполага с около две хиляди тактически ядрени оръжия.

Тактическите ядрени бойни глави могат да се поставят на различни ракети, които се използват и с конвенционални бойни глави, като например крилати или тактически ракети, и дори в артилерийски снаряди.

Тактическите ядрени оръжия могат да се използват и от самолети или кораби - такива бойни глави се монтират и на ракети, торпеда или дълбочинни бомби.

САЩ твърдят, че през последните години Русия е инвестирала много в разработването на такива оръжия, като е увеличила техния обсег и точност.

Тактическите ядрени оръжия никога не са били използвани в реален военен конфликт.

Байдън към Путин: Не мислете за ядрено оръжие!

Байдън към Путин: Не мислете за ядрено оръжие!

Отговорът на САЩ ще зависи от мащаба на действията на Русия, но ще бъдат мащабни

Ядрените сили, като САЩ и Русия, смятат, че конвенционалните модерни оръжия са достатъчни за постигане на тактически цели.

Освен това досега нито една ядрена сила не е била склонна да рискува ядрена война, след като е използвала тактически ядрени оръжия.

"Може би руснаците не смятат, че това е преминаване на прага за използване на ядрени оръжия", казва Патриша Люис, ръководител на програмата за международна сигурност в британския Кралски институт по международни отношения "Чатъм хаус" (чиято дейност Русия обяви за нежелателна на своя територия). - За тях то е част от конвенционалните оръжия.

През февруари 2022 г., малко преди нахлуването в Украйна, президентът Путин постави стратегическите ядрени сили на Русия в "режим на специална готовност" и проведе учения.

Неотдавна той заяви, говорейки за ядрените оръжия: "Когато териториалната цялост на нашата страна е застрашена, за да защитим Русия и нашия народ, ние със сигурност ще използваме всички средства, с които разполагаме. Това не е блъф".

Русия планира да анексира окупираните от нея региони в южната и източната част на Украйна. За тази цел там се провеждат фиктивни, напълно нелегитимни "референдуми", след чиито резултати Кремъл вероятно ще обяви присъединяването на тези територии към Русия. В тази връзка президентът Путин заявява, че е готов да защитава "териториалната цялост" на страната (включително незаконно анексираните украински региони) "с всички средства".

Разузнаването на САЩ смята, че подобни действия са по-скоро знак, че Путин се опитва да сплаши Запада да спре да помага на Украйна да си върне окупираните територии, отколкото да планира да започне ядрена война.

Човечеството е на една грешна стъпка от ядрено унищожение
Обновена

Човечеството е на една грешна стъпка от ядрено унищожение

Гутериш: Досега имахме изключителен късмет, но късметът не е стратегия

Други обаче се опасяват, че при по-нататъшен неуспех на бойното поле Русия може да се изкуши да използва тактически оръжия с малка мощност в Украйна, за да "промени правилата на играта", да излезе от патова ситуация или да избегне окончателно поражение.

Джеймс Актън, експерт по ядрена енергетика в американската фондация "Карнеги", казва: "Имам всички основания да се опасявам, че при такива обстоятелства Путин може да използва ядрено оръжие - най-вероятно в Украйна, за да сплаши всички и да постигне своето. Но все още не сме стигнали до този момент".

Президентът на САЩ Джо Байдън призова Русия да не използва ядрени оръжия във войната в Украйна.

В интервю за CBS News Байдън заяви, че подобни действия ще "променят облика на войната така, както нищо не се е случвало от Втората световна война насам", и добави: "Ще има последствия.

Трудно е да се каже как САЩ и НАТО биха реагирали на евентуално използване на ядрени оръжия. От една страна, те може да не желаят по-нататъшна ескалация на конфликта, за да избегнат риска от пълномащабна ядрена война. От друга страна, те може да искат да спрат случващото се.

Друга страна, Китай, би могла да възпре Русия да използва тактически ядрени оръжия.

ISW: Путин може да използва ядрено оръжие в Украйна

ISW: Путин може да използва ядрено оръжие в Украйна

Целта е да се спре контранастъплението на Киев

"Русия е силно зависима от китайската подкрепа", казва Хедър Уилямс, експерт по атомна енергия в Кралския колеж в Лондон.

"Но Китай има ядрена доктрина "без първа употреба". Така че, ако Путин използва тактически ядрени оръжия, Китай трудно би го подкрепил. Ако той [Путин] използва такива оръжия, вероятно ще загуби Китай", казва Уилямс.