Страните от НАТО трябва да се придържат към обещанието си и да изразходват 2 процента от своя БВП за отбрана, каза министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс, цитиран от "Политико"

Говорейки пред журналисти в централата на НАТО, Шапс отхвърли заплахата от кандидата за президент на републиканците в САЩ Доналд Тръмп да "насърчи" Русия да нахлуе в членове на НАТО, които не изпълняват обещанието, но същевременно той призова колегите си също да "изиграят своята роля".

13 от 31 страни членки на НАТО ще пропуснат целта да достигнат 2 процента до края на 2024 г.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче приветства факта, че рекордните 18 страни са на път да го направят, и подчерта значението на член 5 от договора на НАТО, който предвижда, че въоръжено нападение срещу един член ще се счита за нападение срещу всички.

НАТО осигурява един милион дрона на Украйна
Обновена

НАТО осигурява един милион дрона на Украйна

Великобритания и Латвия създават коалиция за дронове

Коментирайки заплахата на Тръмп, Шапс каза: "Всички са съгласни с генералния секретар на НАТО. Член 5 е свещен. Но другото нещо, което трябва да се каже в същото време е, че е правилно всички държави да играят своята роля."

"Казахме, че ще го направим до 2024 г. Сега е 2024 г.", каза Шапс, имайки предвид 10-годишния план за достигане на 2 процента, заложен на срещата на върха на НАТО през 2014 г.

Страните от НАТО, каза Шапс, не харчат повече за отбрана заради Тръмп, а защото "една война в Европа показва, че това е необходимо".

Лидерството на САЩ в НАТО "е в голям интерес на Америка", продължи Шапс, противопоставяйки се на логиката на привържениците на Тръмп в алианса. "Това не е измислено, защото, знаете ли, Европа се нуждае от вашата помощ и вие по някакъв начин сте морално задължени."

Обединеното кралство също обяви нов план в четвъртък за ръководене на коалиция от 14 други европейски държави, включително Турция, за многонационални обществени поръчки за отбрана.

Тодор Тагарев: България вече надвишава 2% от БВП за отбрана

Тодор Тагарев: България вече надвишава 2% от БВП за отбрана

България продължава да разглежда възможни опции за предоставяне на ефективна подкрепа на Украйна