Терминалът за втечнен природен газ, който се изгражда в Александруполис, ще бъде "нова енергийна врата", който ще помогне на Европа и Балканите да станат по-малко зависими от руските доставки, каза премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис във вторник при откриването на знаковия проект в източното гръцко пристанище, цитира думите му електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

Терминалът за втечнен природен газ е "фар, изпращащ двойно послание: че с неговото завършване скоро ще можем да се отървем от (зависимостта) от газа, идващ от руски източници и че нашите страни поемат обща роля в новата енергийна карта", добави той, обръщайки се към публика, която включваше, наред с други високопоставени лица, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, сръбския президент Александър Вучич и премиерите на България Кирил Петков и на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

Новият терминал, който трябва да заработи през декември 2023 г., се очаква да подсили енергийната сигурност на Гърция и да подобри регионалната й стратегическа роля, като същевременно ще осигури алтернативен маршрут за доставка на природен газ, който не минава през Турция и ще намали зависимостта от руския газ, заяви гръцкият премиер.

Очаква се също така съоръжението да насърчи по-тясно сътрудничество в Балканския регион в областта на енергетиката.

Александруполис ще стане четвъртата гръцка врата за внос на природен газ, с максимален капацитет до 944 000 кубически метра на час или 8,3 милиарда годишно.

Капацитетът му за съхранение на втечнен природен газ ще бъде 170 000 кубически метра.

Гърция с амбиция за нов енергиен хъб на Александруполис

Гърция с амбиция за нов енергиен хъб на Александруполис

Изгражда и нов терминал за втечнен природен газ

Гърция вече има един терминал зя втечнен природен газ (ВПГ) в пристанището Ревитуса, който  може да приема кораби с вместимост от 25 000 до 266 000 куб.м. ВПГ, което съответства на размера на най-големите кораби от този тип в света - дълги около 355 метра. През 2021 г. терминалът в Ревитуса осигурява почти една трета (31,8%) от целия внос на газ за Гърция, а през първото тримесечие на 2022 г. пристанището стана основна входна точка за природен газ в страната (43,23% от вноса му). През първото тримесечие терминалът получи 21 пратки на ВПГ от САЩ, Алжир, Нигерия, Египет, Оман и Индонезия.

Освен на остров Ревитуса, край бреговете на Атика, Гърция вероятно ще изгради нови терминали близо до Коринт и този в Александруполис. Това се оказва особено важно на фона на очакването за спиране на руския газ с оглед на искането на Москва той да се плаща в руски рубли и несъгласието на ЕК с това.

Гръцкият премиер: Страната трябва да се готви за пълно спиране на руския газ

Гръцкият премиер: Страната трябва да се готви за пълно спиране на руския газ

Мислело се и защитата на потребителите