Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се опита да увери сънародниците си късно във вторник, че въпреки изострената реторика от Турция отношенията не са на най-ниското ниво от 2020 г., когато военните кораби на съседите се дебнеха един друг в Източното Средиземноморие, предава Associated Press.

В интервю за гръцката държавна телевизия ERT, Мицотакис отхвърли поставянето под въпрос гръцкия суверенитет от страна на Турция над много от източните гръцки острови, включително популярните курорти Родос, Кос и Самос в непосредствена близост до турския бряг, като "напълно ирационални".

Двете страни-съюзнички в НАТО отдавна са в противоречие относно офшорните права, собствеността върху необитаеми островчета и разделената островна държава Кипър и са били близо до война на три пъти през последния половин век.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган повиши залозите миналата седмица, като предупреди Гърция да демилитаризира своите острови в Егейско море и каза, че "не се шегува". Той говори по време на турски военни учения близо до гръцките острови, които включват сценарий за въздушен десант.

Анкара казва, че Атина изгражда военно присъствие на островите в нарушение на договорите, по силата на които те са били отстъпени на Гърция през 20-ти век след дълъг период на окупация от турците - или от Италия в случаите на островите Родос и Кос.

Гърция възразява, че островите се нуждаят от отбрана предвид военните заплахи от Турция, която разполага с втората по големина армия на НАТО и поддържа голям десантен флот на брега на Егейско море.

"Оплакванията на Турция... са напълно ирационални до степен, че поставят под въпрос гръцкия суверенитет над островите в източната част на Егейско море", каза Мицотакис във вторник. "Не мисля, че нито едно мислещо човешко същество - включително в Турция - вярва, че в днешно време Гърция може да заплашва Турция.

Възможна ли е война между Гърция и Турция?

Възможна ли е война между Гърция и Турция?

Изразните средства на Турция за несигурност наподобяват тези на Русия в началото на войната с Украйна

Мицотакис каза, че "ако разумът надделее" отношенията няма да се влошават допълнително. В противен случай, добави той, "ще направим необходимото".

Загрижеността се увеличава, че напрежението може да прерасне в някаква форма на военна конфронтация тази година, точно когато Гърция и Турция се стремят да увеличат жизненоважните си приходи от туризъм това лято след две години на загуби, предизвикани от пандемията.

Мицотакис обаче каза, че отношенията все още не са достигнали до момента, в който двете страни изпратиха военни кораби в източното Средиземно море в спор за правата за проучване на газ и нефт през 2020 г.

Източното Средиземноморие – новият газов  „Клондайк”?

Източното Средиземноморие – новият газов „Клондайк”?

Завръщането на Русия в източното Средиземноморие е стратегическа цел. Това позволява на Москва да се самопокани на трапезата на великите и да има пряк достъп до всички съществени кризи

"Има голямо словесно напрежение, но все още нямаме - и се надявам, че няма да стигнем до тази точка - напрежение на място", каза той.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар и гръцки депутати влязоха в интензивна конфронтация в Истанбул във вторник по време на съвместното заседание на Политическия комитет на Парламентарната асамблея на НАТО (ПА на НАТО) и Специалната група за Средиземноморието и Близкия изток.

Яростната свада избухна, когато гръцките депутати реагираха, след като Акар повтори искането на Турция Гърция да демилитаризира източните егейски острови, поставяйки под въпрос техния суверенитет, както и въздушното пространство и морските зони.

Гръцки депутат го попита: "Как е възможно Турция, от една страна, да се позовава на Алианса на НАТО, а от друга да заплашва Гърция с война?" Той също така подчерта, че Турция говори за суверенитет на държавите, "докато тя е тази, която нахлу в Кипър".

Акар, видимо раздразнен, отговори с думите, че "ако говорите за окупация На "Северен Кипър", това означава, че искате да се карате от самото начало".

"Турция не е окупатор в северната част на Кипър. Там до 1974 г. се извършваха кланета и преврати", каза той.

Обръщайки се към Акар, друг гръцки депутат заяви, че "не минава ден без заплаха от война от Турция. Имаме прелитания на турски изтребители над населени гръцки острови. Напоследък Вие също настоявате за демилитаризация на островите в източното Егейско море.

Гърция поставя военните си в повишена готовност заради Турция
Обновена

Гърция поставя военните си в повишена готовност заради Турция

Това е отговор на последните гръцки изявления

Акар също така засегна въпроса за прелитанията и подчерта, че "гръцки самолети пристигнаха на континента на 27 април и нарушиха въздушното ни пространство. Вие идвате от толкова много километри разстояние, от континентална Гърция до континентална Турция, нарушавайки въздушното ни пространство. Какво очаквате да направим? Има радарни изображения; ние сме ги споделили със съюзническите страни. На 28 април ние отговорихме на тези действия", каза Акар, докато твърдеше, че Гърция помага на терористи, предизвиквайки силен отговор от гръцките законодатели.