Гражданите на ЕС ще имат свободата да посетят Обединеното кралство след Брекзит без необходимост от визи, съобщава The Guardian.

Плановете за имиграционната система след Брекзит, която ще бъде публикувана по-късно тази година, ще позволят на гражданите на ЕС да влизат свободно в Обединеното кралство.

Това обаче не означава, че гражданите на ЕС ще имат автоматично право да останат безсрочно. Ако искат да работят в Обединеното кралство, те ще трябва да спазват новите ограничения за миграцията.

Министрите многократно заявяват, че въпреки че Брекзит ще даде на правителството правомощието да контролира имиграцията, това не означава, че те искат да я спрат изцяло. Искат да продължат да позволяват на компаниите да наемат квалифицирани работници от ЕС.

Великобритания е срещу физическа граница с Ейре след Брекзит

Великобритания е срещу физическа граница с Ейре след Брекзит

Дъблин е потърпевш от излизането на Лондон от ЕС и настоява за уреждането

Имаше призив правителството да използва квоти, за да контролира броя на квалифицираните работници от ЕС, идващи в Обединеното кралство. Източници обаче отхвърлят твърдението пред "Таймс", според което новата система ще включва определен брой разрешителни за работа, издадени на работници от ЕС, които идват в Обединеното кралство, за да работят в определени сектори на заетостта.

Великобритания иска "новаторска" митническа система с ЕС след Брекзит

Великобритания иска "новаторска" митническа система с ЕС след Брекзит

Ключова фигура на ЕС заявява, че идеята за "невидими граници" е "фантазия"

Депутати от "Торите", защитаващи Брекзит заявиха пред "Таймс", че са доволни от идеята гражданите на ЕС да могат да посещават Великобритания без виза.

Андрю Бриджен заявява, че не е възразил срещу влизането на граждани на ЕС в страната. "Това, което няма да могат да правят, е да работят или да претендират за издръжка и ползи", допълва той.

Свободното движение на хората след Брекзит разделя британското правителство

Свободното движение на хората след Брекзит разделя британското правителство

Британският министър на финансите Филип Хамънд не иска да се правят незабавни промени в правилата