Посланикът на Грузия във Франция подаде оставка в четвъртък заради проектозакона на страната си за "чуждестранните агенти", като каза, че това ще отклони южнокавказката страна от пътя на интеграция с Европа.

Законопроектът, който изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти на чуждо влияние, предизвика огромни улични протести в Грузия от демонстранти, които го смятат за авторитарен и вдъхновен от Русия.

"Настоящото напрежение и климат, породени от възобновения проектозакон в отношенията ни с нашите чуждестранни приятели и партньори, правят мисията ми... изключително трудна", написа в социалните медии посланикът Гоча Джавахишвили.

Той каза, че макар да не познава лично грузински официални лица или дипломати, които да са "открито проруски", той вярва, че проектозаконът "може да е вид тактика за постигане на определена цел".

"Вече не виждам своята роля и ресурси в тази посока: движението към Европа", каза той.

Улични протести избухнаха в Тбилиси в средата на април, след като управляващата партия "Грузинска мечта" обяви плановете си да върне законопроекта за чуждестранните агенти, който беше изоставила миналата година след масови митинги.

Демонстрантите се събират почти всяка нощ в Тбилиси, за да изразят своята съпротива срещу законопроекта и биват разпръснати от полицията с водни оръдия, сълзотворен газ и шокови гранати. Десетки протестиращи бяха арестувани и над дузина хоспитализирани.

Грузинските лидери отново в спор кои са чуждите агенти зад протестите в страната

Грузинските лидери отново в спор кои са чуждите агенти зад протестите в страната

Законът за финансирането доведе до вълнения и сблъсъци

Правителството твърди, че законът е необходим, за да се гарантира, че чуждестранното финансиране на НПО е прозрачно. Очаква се депутатите да гласуват на трето и окончателно четене законопроекта в понеделник.

Министерството на вътрешните работи съобщи в четвъртък, че е арестувало шестима души за нападение над полицаи и нанасяне на щети при предишни протести.

Европейският съюз осъди законопроекта, заявявайки, че приемането му може да застраши кандидатурата на Грузия за присъединяване към блока.

Специалният представител на ЕС за Южен Кавказ каза в четвъртък, че "сърцето го боли" заради ситуацията в Грузия.

"Нашите отношения трябва да се основават на споделени ценности и на подкрепа за силно гражданско общество, където списъците с "врагове на народа" и анонимните телефонни обаждания нямат място", написа Товио Клаар на X.

Поредица от грузински активисти, които се противопоставят на законопроекта, съобщиха, че са били бити от банди неизвестни мъже по улиците, съобщиха грузински медии тази седмица.

Непроверени снимки, разпространявани в социалните медии, показват листовки, заклеймяващи протестиращите като "врагове на народа", залепени по стените на сгради около Тбилиси.

Грузинските власти отрекоха да са замесени.

Демонстрациите утихнаха по време на православните великденски празници през последната седмица, но активистите призоваха за нова вълна от митинги, започващи в събота.

САЩ считат Русия отговорна за сблъсъците в Грузия

САЩ считат Русия отговорна за сблъсъците в Грузия

Около Закона за чуждестранните агенти