Грузинските сили за сигурност са използвали водни оръдия и сълзотворен газ срещу протестиращите пред парламента в столицата Тбилиси късно във вторник, съобщава "Ройтерс".

Протестиращите са хвърляли яйца и бутилки по полицаите, преди те да използват сълзотворен газ и водни оръдия, за да изтласкат демонстрантите от района.

Снимка 663345

Източник: EPA/БГНЕС

По-рано полицията за борба с безредиците използва лютив спрей и палки, за да разчисти някои протестиращи, които се опитваха да попречат на депутатите да напуснат задния вход на парламента.

Някои протестиращи са нарекли полицаите "Роби" и "Руснаци".

Протестът се проведе, докато депутатите обсъждаха противоречивия законопроект за "чуждестранни агенти".

Вълненията срещу Закона за чуждестранните агенти в Грузия продължават

Вълненията срещу Закона за чуждестранните агенти в Грузия продължават

Премиерът нарече президента "предател", а държавният глава заяви, че "знаем най-добре кой се бори срещу грузинската държава и нейната независимост"

Законопроектът задълбочи разделенията в дълбоко поляризираната страна в Южен Кавказ.

Парламентът, който се контролира от партията "Грузинската мечта" и нейните съюзници, вероятно ще одобри законопроекта, който трябва да премине още две четения, преди да стане закон. Депутатите приключиха заседанието във вторник без гласуване и дебатът ще бъде подновен в сряда.

Грузинските критици нарекоха законопроекта "руския закон", сравнявайки го със законодателството на Москва за "чуждестранните агенти", което се използва за потушаване на несъгласието там.

Снимка 663344

Източник: EPA/БГНЕС

Много грузинци не одобряват Русия заради подкрепата ѝ за отцепническите региони Абхазия и Южна Осетия. Грузия загуби кратка война с Русия през 2008 г.

Законопроектът изисква организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "чуждестранни агенти".

Кремъл опровергава Грузия - законът за агентите бил не руски, а американски

Кремъл опровергава Грузия - законът за агентите бил не руски, а американски

Законопроектът се използвал за подклаждане на антируски настроения

Съединените щати, Великобритания и Европейският съюз, които предоставиха на Грузия статут на кандидат през декември, разкритикуваха законопроекта. Представители на ЕС казаха, че това може да спре напредъка на Грузия към интеграция с блока.