Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо обеща да продължи с уличните протести, след като разговорите с правителствени служители в Норвегия, приключиха без напредък в разрешаването на дългогодишната политическа криза на южноамериканската страна, съобщава "Ройтерс".

На срещата в Осло делегатите от опозицията многократно призовават президента Мадуро да се оттегли и да позволи на преходното правителство да организира президентски избори, за да сложи край на политическата криза в страната от ОПЕК.

През януари Гуайдо се обяви за президент, цитирайки конституцията на Венецуела, и осъди правителството на Мадуро като нелегитимно. Повечето западни държави признават Гуайдо за легитимен президент на Венецуела, но Мадуро многократно казва, че няма да се оттегли. Той определя Гуайдо като превратаджия и марионетка на Вашингтон.

САЩ напускат форума за разоръжаване на ООН, защото Венецуела е председател

САЩ напускат форума за разоръжаване на ООН, защото Венецуела е председател

"Да не допуснем такъв вид държави да председателстват международни органи", коментира САЩ в Женева

"Няма споразумение, така че шансът, който имаме днес, е да останем по улиците. Искаме да постигнем решение на конфликта", коментира Гуайдо пред Fox Business Network. 

В предишно изявление канцеларията на Гуайдо заяви, че опозицията остава готова да продължи с посредничеството, докато има условия за напредък, но няма да се откаже от пътната си карта за нови избори.

Министерството на външните работи на Норвегия заяви, че пратениците на правителството на Венецуела и опозицията са показали "готовност" да постигнат някакъв напредък.

"Страните демонстрираха желанието си да продължат напред в търсенето на съгласувано и конституционно решение за страната, което включва политически, икономически и изборни въпроси", допълва външното министерство.

Представители на Мадуро и Гуайдо преговарят в Осло за прекратяване на кризата

Представители на Мадуро и Гуайдо преговарят в Осло за прекратяване на кризата

Преговорите намаляват предположенията, че САЩ, подкрепящи Гуайдо, обмислят военни действия

В своето изявление Осло призова и двете страни да покажат дискретност в публичните коментари, за да не навредят процеса.

В коментар по националната телевизия Мадуро заяви, че правителството е подготвило почвата за посредничеството в Норвегия с месеци тайни преговори. Източниците на опозицията заявиха също, че има контакти с елементи на правителството в продължение на месеци, особено в навечерието на неуспешния военен преврат от 30 април.

"Единственият път напред е диалогът. Искаме мирно споразумение", коментира Мадуро.

През последните години икономическият срив е довел до миграцията на над 3 милиона венецуелци. Агентите на разузнаване са задържали няколко съюзници на Гуайдо, а този месец Върховният съд обвини 14 опозиционни депутати в престъпления, включително предателство и заговор.

Гуайдо "скочи" на правителството заради блокадата на Конгреса

Гуайдо "скочи" на правителството заради блокадата на Конгреса

Не допускат депутатите да влязат в сградата

Норвегия има дълга традиция в посредничеството при конфликти, но венецуелската криза се превърна в геополитически футбол, тъй като западни и латиноамерикански държави признават Гуайдо, а Русия и Китай - Мадуро.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс написа в Туитър, че е говорил с Гуайдо по телефона, но не коментира дали са обсъждали преговорите в Осло. "Казах му, че Америка ще продължи да подкрепя Венецуела, докато свободата не бъде възстановена! Хората на Венецуела страдат от диктатура и потисничество. Николас Мадуро трябва да си отиде", обяснява Пенс.

Гуайдо коментира, че Пенс изразява загриженост за колапса на обществените услуги във Венецуела, която страда от недостиг на бензин, недостиг на вода и прекъсване на тока в много части на страната. Сътрудник на Гуайдо обяснява, че двамата саговорили 45 минути.

Мадуро вярвал в диалога с опозицията

Мадуро вярвал в диалога с опозицията

Предстои втора среща в Осло на техни представители