Губернаторът на американския щат Тексас Грег Абът издаде указ, забраняващ на всички организации, включително частни компании, да налагат ваксинации в щата, информира Би Би Си.

Абът, който е републиканец, беше един от най-гласовитите американски властници, които се противопоставиха на задължителната ваксина срещу коронавируса.

Той е издавал подобни укази и преди, но този е първият, който включва частни работодатели и техните клиенти.

Мнозина виждат задължителните ваксини като посегателство върху личните свободи.

Байдън към губернатори: Разкарайте се и не пречете на ваксинацията

Байдън към губернатори: Разкарайте се и не пречете на ваксинацията

САЩ ще се бори за ваксинация по света така, както за демокрацията през ВСВ

Губернаторът призова щатските законодатели да приемат забрана в закона.

"COVID-19 ваксината е безопасна, ефективна и най-добрата ни защита срещу вируса, но трябва да остане доброволна и никога да не бъде задължителна", настоя Абът в изявление.

Този ход ще го изправи срещу президента от Демократическата партия Джо Байдън, който призова фирмите миналия месец да въведат задължителна ваксинация за персонала си.

По-рано тази година губернаторът отмени изискването за носене на маски в щата. Той също така подписа указ през август срещу задължителните ваксинации за хора, които работят в правителствени агенции, включително обществени училища и университети.

Тръмп против "ужасните" изисквания за ваксинация

Тръмп против "ужасните" изисквания за ваксинация

Ужасно било и поставянето на ваксини на малки деца

Съдилищата в Тексас се занимават с множество оспорвания на премахването на изискването за носене на маски.

Абът даде положителна проба за коронавирус през август по време на ръст на приема на заболели в болниците в щата. Той приписа бързото си възстановяване на това, че е бил напълно ваксиниран.

Последният указ идва, след като Абът се сблъсква с натиск от двама конкурентни кандидати на републиканските първични избори през следващата година: бившия сенатор на щата Дон Хъфинс и бившия конгресмен от Флорида Алън Уест. И двамата опоненти са категорично против задължителните ваксинации.

"(Абът) знае накъде духа вятърът. Той знае, че консервативните републикански избиратели са уморени от задължителното ваксиниране и са уморени от него да бъде провален лидер", написа Хъфинс в "Туитър".

Байдън: Пандемията на неваксинираните трябва да спре, неваксинираните забавят икономиката

Байдън: Пандемията на неваксинираните трябва да спре, неваксинираните забавят икономиката

Продължава със задължителната ваксинация навсякъде, където може

Много големи предприятия с присъствие в Тексас също попаднаха под светлините на прожекторите по този въпрос.

Базираната във Форт Уърт American Airlines, най-големият американски авиопревозвач, заяви на своите 100 000 служители миналата седмица, че ще бъдат уволнени, ако не успеят да представят доказателство за пълна ваксинация до 24 ноември.

Facebook и Google, в които работят голям брой хора в щата, също казаха на служителите си, че ще се нуждаят от доказателство за ваксинация, за да се завърнат в офиса.

Дебатът около задължителните ваксинации е поляризиращ въпрос в САЩ. Критиците ги смятат за противоконституционни, но поддръжниците настояват, че те са необходими за справяне с националната епидемия, в която загинаха повече от 700 000 души.

През май републиканският губернатор на Флорида забрани всички ваксинационни паспорти в частния бизнес, а републиканските лидери в щата Монтана забраниха "дискриминацията" на работещите въз основа на ваксинационния статус.

Междувременно този месец Калифорния стана първият щат в САЩ, който изисква всички ученици да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, за да присъстват в клас. Щатът има едно от най-високите нива на ваксинация в САЩ и вече изисква ваксинации за всички медицински работници.

Губернаторът на Тексас е с положителен тест за коронавирус

Губернаторът на Тексас е с положителен тест за коронавирус

Грег Абът е бил ваксиниран