Докато външните министри от групата на Г-20 се срещнаха в сряда, за да обсъдят проблемите на устойчивостта и правосъдието, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова световните финансови институции да "си сътрудничат и да си сътрудничат за доброто на човечеството", съобщават от Организацията.

Гутериш каза, че напредъкът срещу климатичната криза, неравенството и вредното въздействие на новите технологии се нуждае от намеса.

Той отбеляза, че приемането на Пакта за бъдещето, приет в неделя, е важна първа стъпка: "Работата започва днес, каза Гутериш. Пактът за бъдещето е за действие тук и сега."

ООН прие Пакт за бъдещето

ООН прие Пакт за бъдещето

Споразумението дойде след около девет месеца преговори

Гутериш каза, че страните от Г-20 трябва да работят заедно за постигане на по-устойчив свят, като действат за реформиране на международната финансова система и разрешаване на климатичната криза.

"Нуждаем се от амбициозни реформи на международната финансова архитектура, за да я направим напълно представителна за днешната глобална икономика, така че да може да осигури силна подкрепа за изпълнение на целите за устойчиво развитие", каза Гутериш.

Освен това шефът на ООН призова за необходимостта от по-решителни действия срещу растящите дългове и финансови системи, които ще намалят неравенствата, които са предизвикателства за много държави.

Необходими са и действия за справяне с климатичната криза, тъй като през 2024 г. се наблюдаваха рекордни температури и разрушителни метеорологични явления.

Ясното решение, според генералния секретар, е намаляване на използването на изкопаеми горива и преминаване към възобновяема енергия.

"Инвестициите в чиста енергия в развиващи се икономики извън Китай и Индия почти не са се увеличили от 2015 г., каза Гутериш. Енергийният преход трябва да се основава на справедливост и справедливост, така че всички страни да се възползват."

Гутериш: Нивото на безнаказаност в света е политически незащитимо и морално непоносимо

Гутериш: Нивото на безнаказаност в света е политически незащитимо и морално непоносимо

Той изрази възмущение, че нарушенията на Хартата на ООН се разминават безнаказано

Гутериш също така призова за създаването на глобални институции, които ще "се справят с предизвикателствата на днешния и утрешния ден".

Реформи могат да бъдат отключени, ако има справедливо и представително управление.

"Пактът за бъдещето включва ангажименти да направи многостранните институции по-представителни, ефективни, прозрачни и отговорни", каза Гутериш.