Преходният съвет на Хаити във вторник назначи бившия премиер Гари Конил, който за кратко ръководи страната преди повече от десетилетие, да се върне на тази длъжност, докато карибската нация се опитва да възстанови стабилността и поеме контрола от развилнелите се въоръжени банди, предава Ройтерс.

Преходният съвет гласува с 6-1 за назначаването на Конил като временен премиер, съобщи член на съвета пред Ройтерс. Обширната автобиография на Конил в областта на развитието, работейки предимно с ООН, се счита за ключова за укрепване на международната подкрепа, докато Хаити се подготвя да стартира подкрепена от ООН мисия за сигурност, водена от Кения, въпреки че нейното разполагане среща препятствия.

"Чувствам се много признателен, че Президентският съвет ме избра за нов премиер на Хаити," каза Конил в X (бивш Twitter). "Заедно ще работим за по-добро утре за всички деца на нашата нация."

Хаити формира Преходен съвет, който да възстанови реда

Хаити формира Преходен съвет, който да възстанови реда

Той трябва да организира избори през 2026 година

Преходният съвет, който притежава някои президентски правомощия, и неговият ръководител, Едгар Леблан, действащ като де факто президент, сега имат задачата да проведат избори преди 7 февруари 2026 г., както е предвидено в конституцията на Хаити.

Назначаването на Конил подчертава напредъка в политическия процес на Хаити и следва оставката на премиера Ариел Анри през март, след като той напусна Хаити, за да търси подкрепа за кенийската мисия за сигурност и не успя да се върне в страната.

Президентът Жовенел Моис, който назначи Анри, беше убит през 2021 г. Хаити не е имал президент оттогава.

Конил беше премиер само седем месеца, като подаде оставка през февруари 2012 г., след като загуби подкрепата на своя кабинет и влезе в конфликт с тогавашния президент Мишел Мартели.

Конил и Мартели се сблъскаха относно договорите за реконструкция след смъртоносното земетресение през 2010 г. и парламентарно разследване на политици с двойно гражданство, което е незаконно в Хаити.

Конил наскоро заемаше поста регионален директор в Детската агенция на ООН UNICEF. Сега той ще бъде натоварен с борбата срещу разпространената несигурност, докато бандите разширяват своето влияние. Повече от 360 000 души вече са вътрешно разселени в Хаити, според оценки на ООН, предимно от столицата Порт-о-Пренс, поради конфликта между бандите.

Над 53 000 души са избягали от столицата на Хаити заради насилието на бандите

Над 53 000 души са избягали от столицата на Хаити заради насилието на бандите

ООН: Мащабът на нарушаване на човешките права е "безпрецедентен в съвременната история на Хаити"