Имена, адреси, пароли и досиета в здравеопазването на около 15 милиона канадци може да са откраднати при кибератака на LifeLabs, най-голямата независима клиника в здравеопазването в страната, съобщиха от компанията на 18 декември, съобщават канадски медии.

Това е около 40 процента от населението на Канада, а повечето засегнати клиенти живеят в провинциите Онтарио и Британска Колумбия.

Компрометирани са резултати от лабораторни тестове от 2016 г. и по-рано, а LifeLabs обяснява, че няма доказателства, че резултатите са достъпни в други провинции, освен Онтарио.

Хакерите искат откуп, а LifeLabs заявява, че работи за връщането на открадната информация, като извърши плащане.

Хакери публикуваха лични данни на стотици политици в Германия

Хакери публикуваха лични данни на стотици политици в Германия

Всички основни германски партии са засегнати без "Алтернатива за Германия"

"Има информация, свързана с приблизително 15 милиона клиенти на компютърните системи, до които потенциално е имало достъп при това нарушение", заяви ръководителят на LifeLabs Чарлз Браун в отворено писмо, публикувано на уебсайта на компанията.

"Сериозно съм притеснен по този въпрос", заяви Майкъл Макъвой, комисар по поверителността на Британската Колумбия, в съобщение за новините.

"Нарушаването на чувствителната лична здравна информация може да бъде пагубно за засегнатите", допълва Макъвой.

Чрез система от лаборатории в цялата страна, LifeLabs провежда около 112 милиона кръвни изследвания годишно.

В отвореното писмо Браун се извини за нарушението и изброи стъпките, които LifeLabs предприема, за да коригира ситуацията.

Те включват наемане на "експерти по киберсигурност от световна класа за изолиране и обезопасяване на засегнатите системи" и "по-нататъшно укрепване на нашите системи за възпиране на бъдещи инциденти".

Хакери причиниха най-големият теч на данни в историята на руските служби за сигурност

Хакери причиниха най-големият теч на данни в историята на руските служби за сигурност

Разкрити са планове на Русия да създаде свой отделен интернет

Браун допълва, че компанията ще предлага и "услуги за защита на сигурността".

"Всеки клиент, който е притеснен от този инцидент, може да получи една безплатна година защита, която включва мониторинг на тъмни мрежи и застраховка от кражба на идентичност".

Хора, които се опитват да получат достъп до безплатната година на защита съобщават, че компанията има технически затруднения и да опитат отново след 24 часа.

Други клиенти, които са се опитали да стигнат до своите данни в LifeLabs онлайн, също се сблъскват със съобщения за грешки.

НАП загубила 50% от доверието на родния бизнес

НАП загубила 50% от доверието на родния бизнес

Според проучване на БСК едва 8% от бизнеса вярва на Народното събрание

Новината за хакерската атака е току-що е оповестена от компанията, на 18 декември, като се предполага, че данните са откраднати на 1 ноември.

Компанията съобщава, че е платила откуп, за да защити данните, включително резултатите от тестове от 85 000 жители на Онтарио.

Базираната в Торонто компания отказва да съобщи колко пари са платени за осигуряване на данните.

"Координирано разследване на IPC/OIPC ще проучи, наред с други неща, обхвата на нарушението, обстоятелствата, водещи до него и какви, ако има такива, мерки LifeLabs биха могли да предприемат за предотвратяване и ограничаване на нарушението. Също така ще проучим начините, по които LifeLabs могат да помогнат да се гарантира бъдещата сигурност на личната информация и да се избегнат допълнителни атаки", обяснява комисарят по поверителност Макъвой

LifeLabs управлява около 34% от лабораториите на провинцията.

Путин все още използва остарял Windows XP

Путин все още използва остарял Windows XP

Въпреки риск от хакерство в Кремъл и в официалната му резиденция